Чарівні мелодії дзвонів слухало багато прихожан різних віросповідань та конфесій. Фото Миколи МАЦЮКА

На Прикарпатті відбувся перший Міжнародний фестиваль карильйонного і дзвонового мистецтва «Дзвони Ясної Гори єднають усіх». Його ініціювали  священнослужителі греко-католицького Гошівського монастиря Чину Святого Василія Великого.

До села Гошів Долинського району приїхали музиканти з Бельгії, Польщі, Росії, що відтворюють мелодії на незвичному інструменті, який є набором точно налагоджених дзвонів, керованих спеціальною паличковою клавіатурою (так званою фламандською педаллю).

На монастирській Ясній Горі лунали мелодії з двох карильйонів. Стаціонарного, що встановлений і освячений на дзвіниці монастиря 5 серпня 2012 року з нагоди 275-ї річниці перенесення до нього чудотворної ікони Гошівської Матері Божої. І пересувного, який належить братам Сергієві та Леоніду Ботвінкам з Києва. Обидва інструменти, до речі, виготовлено на пожертви приватних осіб на нідерландській фабриці «Петіт енд Фрітсен». Її нинішній власник Франк Фрітсен навіть приїздив на урочистості з нагоди освячення гошівського карильйона.

Карильйон прикарпатського монастиря (є ще у Михайлівському Золотоверхому соборі в Києві) складається з 52 дзвонів, на яких можна виконувати церковні мелодії і класичні музичні твори, спеціально підібрані і адаптовані. Неповторні темброві ефекти дзвонів надають їм нового звучання.

— Цей фестиваль внесемо у туристичні каталоги, він стане візитівкою нашого краю, — зазначив заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Ігор Пасічняк.

Мистецтво гри на карильйоні  набирає розвою у вітчизняному музичному виконавстві. Тож служителі мають бажання на базі прикарпатських музичних шкіл відкрити факультативи карильйонного мистецтва.

— Плануємо цього року виготовити навчальну клавіатуру карильйона, щоб юні музиканти мали змогу навчатися, а потім давати концерти, —  розповідає отець Дам’ян Кастран, ігумен монастиря на Ясній Горі.