Суспільна довіра до діяльності правоохоронних органів — чи не найголовніший чинник збереження порядку на вулицях наших міст та безпеки кожного громадянина. Працівники Донецького юридичного інституту МВС України переконані, що основи такої довіри мають закладатися ще у шкільному віці. І обов’язково у безпосередньому спілкуванні, відкритому діалозі та дискусії. Втіленням цієї настанови на практиці стала низка ініціатив донецьких юристів, адресованих школярам та їх педагогам і батькам. 

Щорічно спільно з Донецьким обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти вони проводять семінари з правового виховання учнів для методистів з виховної роботи відділів освіти міст і районів та заступників директорів з виховної роботи загальноосвітніх навчальних закладів Донецької області. Конкретну тематику семінарів визначають самі освітяни, адже напередодні кожного заходу проводиться моніторинг проблемних питань з певного напрямку. Тема семінару, присвяченого формуванню в школярів цінності здоров’я через правову освіту, який запланований на 7 лютого 2014 року, також визначилася завдяки соціологічному дослідженню, що проходило минулого року. Отже, правники і педагоги обговорюватимуть широке коло питань, пов’язаних із запобіганням вживанню дітьми тютюнових виробів, алкогольних напоїв, наркотичних речовин, а також пропагандою здорового способу життя та занять фізкультурою і спортом. За підсумками семінару планується розробити методологічні рекомендації та алгоритми дій у різних проблемних ситуаціях, у яких можуть опинитися школярі.

Досвід загальнообласних заходів також переймають міста та райони Донеччини — наприклад, вони відбулися у Горлівці спільно з департаментом освіти, молоді та спорту Горлівської міської ради та у школах Київського району Донецька. В цьому районі заходи під назвою «Знайомтесь: міліція» були приурочені до тижня права, який проходив у грудні. Учням та їхнім вчителям юристи в ігровій формі розповіли про основні підрозділи міліції та їх завдання. Показово, що до подібних акцій зазвичай залучаються й курсанти інституту, в недавньому минулому — випускники шкіл. А це також підвищує довіру до інформації, з якою знайомляться учні. Отже, і для учнів, і для вчителів міліціонер стає партнером — тим, хто завжди прийде на допомогу.

Сергій ПЕКАРСЬКИЙ, 
начальник факультету,

Олександр ПЕТКОВ, 
заступник начальника  факультету підготовки фахівців 
для підрозділів кримінальної міліції Донецького юридичного інституту МВС України