У Кабінеті Міністрів запрацювала робоча група, яка відповідає за практичне запровадження системи відкритих даних в Україні, зокрема щодо використання публічних коштів. Як повідомив радник Прем’єр-міністра Денис Гурський, ця група складається з представників різних міністерств і громадськості. Новостворена команда проводитиме аудит і визначатиме найпріоритетніші набори даних, які має бути оприлюднено у відкритому форматі, включно з інформацією щодо використання публічних коштів, на виконання відповідного законодавства. Під час визначення даних, які необхідно опублікувати, враховуватимуть думку громадянського суспільства.

Від допитливого ока не приховати жодної інформації. Фото з сайту iranjozve.net

Як передає слова Дениса Гурського департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну, головне завдання групи полягає у створенні структурованого процесу відкриття та публікації всіх типів доступних даних на єдиному національному порталі відкритих даних data.gov.ua.

«Портал відкритих даних створено за світовими стандартами. На ньому буде розміщено дані зі статистичною, фінансовою, бюджетною інформацією, — уточнив радник Прем’єра. — Основні завдання цього порталу — прикладне використання відкритих даних, щоб програмісти, громадські організації могли робити інтерактивні інструменти для громадян, а засоби масової інформації — використовувати дані, постійно спираючись на цю інформацію. Оскільки на утримання такої системи потрібен величезний ресурс, то, мені здається, що поєднання теми використання публічних коштів, прозорості бюджету, а також відкритих даних доцільне».

Він також розповів, що громадяни можуть отримувати інформацію у вигляді таблиць, графіків, карт, а для розробників є змога під’єднатися до певного набору даних.

Окрім цього, на порталі сформують єдине вікно для прийняття запитів щодо відкриття даних. З’явиться там і дорожня карта процесу запровадження в міністерствах системи відкритих даних. Там ітиметься й про майбутню роботу системи на регіональному та місцевому рівнях. «За допомогою закордонних партнерів ми хочемо навчити співробітників міністерств як потрібно працювати з широким спектром різноманітної інформації», — додав Денис Гурський. А ось наповнення украї?нського порталу відкритих даних залежатиме від аудитів у відомствах.

До слова, у Великій Британії такий портал налічує понад 25 тисяч наборів даних. Там можна у режимі онлайн відстежувати витрати коштів казначейством або ж отримувати інформацію щодо заробітних плат посадовців. 

Лора ВОВК 
для «Урядового кур’єра»