Військова частина А-0153 із Сарненським районним центром зайнятості співпрацює давно. Новий імпульс партнерство отримало торік, коли зріс попит на ремонт техніки. Відтоді в частину працевлаштували понад півсотні безробітних. 

 — У період недофінансування ми не мали змоги працювати на повну. Тепер ситуація змінилася, значною мірою завдяки центру зайнятості. Ми надаємо перелік необхідних фахівців — нам пропонують кандидатури, з яких обираємо тих, хто нам підходить. Адже за рішенням Міноборони в нашому підрозділі сформовано ремонтні бригади, основне призначенням яких — відновлення озброєння та військової техніки. Тому разом із центром зайнятості ми оперативно укомплектували й фінансово-економічні підрозділи, і ремонтні цехи, і технічні відділи. Це не тимчасові вакансії, адже військова міць України відновлюється доволі активно. Приємно, що чимало сарненців з патріотизмом прагнуть прислужитися країні, незалежно від рівня заробітної плати, — розповів заступник командира частини Дмитро Яцків. — Бо знають — і від результатів їхньої роботи залежить перемога.

До речі, роботу тут отримали й троє безробітних з інвалідністю. Василь КРАМАРЧУК понад 12 років працював столяром. Коли погіршився стан здоров’я, звернувся до служби зайнятості. Тепер він слюсар-ремонтник.

Під опіку служба зайнятості взяла й демобілізованих.

— Намагаємося бути максимально корисними для земляків, які, захистивши Україну, повертаються на малу батьківщину, — розповідає директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук. — Саме тому й уклали угоду про співпрацю з обласним військовим комісаріатом, в якій обумовили й оперативне інформування про наші послуги. У кожному військкоматі та госпіталі області обладнані консультпункти, де фахівці роз’яснюють можливості працевлаштування. Активно працюємо й у складі обласного штабу з питань соціальної адаптації демобілізованих. Тут підтримали нашу пропозицію звернутися до вищих органів влади щодо необхідності внесення таких законодавчих змін: мотивацію роботодавців до працевлаштування демобілізованих варто зміцнити за аналогією з механізмом, що діє для внутрішньо переміщених осіб. Тобто тим, хто працевлаштовує військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції, компенсувати витрати на оплату їхньої праці з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Пропонуємо демобілізованим різні форми зайнятості: професійне навчання чи перенавчання в нашому центрі професійно-технічної освіти. На курсах, які враховують їхню попередню кваліфікацію, бажання та навички, вони також можуть отримати психологічну підтримку. Крім того наші фахівці входять до складу мобільних груп, створених спільно з благодійними фондами та громадськими організаціями, і виїздять до різних куточків області.

Для нас дуже важлива оперативна співпраця з роботодавцями, їхнє розуміння глибини проблем, що лягли на плечі цих людей. Нагадаємо, що Верховна Рада внесла зміни до Закону «Про зайнятість населення» — народні обранці прислухалися до наших пропозицій і змінили механізм фінансування громадських робіт. Навесні вони поновляться, зокрема із залученням колишніх військових. Ми ж пропонуємо органам місцевого самоврядування розширити перелік цих робіт, адже на порядок денний виноситься надання допомоги сім’ям учасників АТО та мобілізованих військовослужбовців. Лише об’єднавши зусилля влади на всіх рівнях та небайдужих громад ми зможемо допомогти нашим землякам.