Телефонну розмову із Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель провів Президент Петро Порошенко. Лідери країн обговорили реалізацію плану мирних ініціатив, заплановане на 27 червня підписання економічної частини Угоди про асоціацію з ЄС, а також торкнулися питань переговорного процесу щодо російського газу.

Під час розмови глава нашої держави розповів про основні принципи імплементації плану врегулювання ситуації на сході України. Петро Порошенко зазначив, що для посилення контролю над державним кордоном необхідна допомога ЄС, США, а зі свого боку Україна дотримуватиметься взятих на себе зобов’язань.

Ангела Меркель підтримала кроки з реалізації мирного плану Президента. Серед принципів його імплементації Петро Порошенко назвав створення десятикілометрової буферної зони на кордоні й відведення незаконних збройних формувань, звільнення всіх незаконно захоплених адміністративних будівель, відновлення роботи місцевих органів влади, центральних телеканалів і радіостанцій.

Президент наголосив на необхідності децентралізації влади, проведенні дострокових місцевих і парламентських виборів. «Ці рамки закладуть подальшу логіку наших дій, спрямованих на імплементацію плану мирного врегулювання. Тристороння контактна група виробить необхідні фази і графік для цього», — цитує слова Президента його прес-служба.

У контексті обговорення відносин з ЄС глава держави заявив, що Україна готова до підписання економічної частини Угоди про асоціацію в Брюсселі 27 червня.

А з російським колегою Володимиром Путіним Петро Порошенко поспілкувався в контексті реалізації свого мирного плану, зокрема й щодо деескалації ситуації в Донецькій і Луганській областях. Президенти обговорили низку першочергових заходів, яких необхідно вжити для сталого припинення вогню, а також максимально ефективні шляхи його моніторингу.

Петро Порошенко закликав колегу сприяти у звільненні всіх затриманих журналістів та активістів. Ішлося й про загибель під Луганськом двох російських журналістів, співробітників ВДТРК — телеканалу «Росія-1». Наш Президент висловив співчуття з приводу трагедії, пообіцявши, на прохання ОБСЄ, ініціювати ретельне розслідування обставин загибелі представників преси.

 

P.S. Журналіст ВДТРК Ігор Корнелюк, загиблий під Луганськом, не мав дозволу на роботу в Україні. Про це заявила прес-секретар Служби безпеки України Марина Остапенко.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»