Проведений Держенергоефективності аналіз попиту на урядову програму з енергоефективності — так звані «теплі кредити» — свідчить, що населення найактивніше долучається до енергомодернізації свого житла у тих регіонах, де є додаткова місцева фінансова підтримка. Тому Прем’єр-міністр Володимир Гройсман підписав відповідне доручення обласним державним адміністраціям спільно з органами місцевого самоврядування пришвидшити ухвалення місцевих програм співфінансування енергоефективних заходів для населення.

На сьогодні в Україні діє 178 місцевих програм, за якими громадяни можуть отримати не лише урядову, а й додаткову компенсацію своїх витрат на проведену енергомодернізацію осель. Із них 79 програм з наданим на 2016 рік фінансуванням обсягом 62,3 мільйона гривень.

«Надання українцям безповоротної фінансової допомоги на енергомодернізацію одночасно з державного та місцевих бюджетів значно здешевлює вартість енергоефективних заходів і стимулює населення активніше утеплюватися до зими», — коментує голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук.

Саме тому Держенергоефективності закликає голів міськрад пришвидшити ухвалення місцевих програм з відшкодування частини суми чи відсотків за «теплим кредитом», надати кошти на їхнє фінансування та активніше інформувати населення про вигоду, яку воно отримає від термомодернізації своїх осель.

«Саме зараз органам влади на місцях слід активізуватися й зробити все можливе, щоб українці, особливо малозабезпечені, отримували додаткову безповоротну грошову допомогу на утеплення, заміну газових котлів і восени могли в рази менше платити за комунальні послуги», — цитує слова фахівця прес-служба Держенергоефективності.

Дані національного дослідження «Ефективність державної підтримки реалізації енергоефективних заходів», яке провело Держенергоефективності спільно зі Світовим банком і Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), доводять: енергоефективні заходи, яких уряд допомагає вживати населенню, дають змогу щонайменше вдвічі зменшити плату за житлово-комунальні послуги, підвищують комфорт і вартість житла у подальшому.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»