ПОЗИЦІЯ

Уведення мита на імпорт нафтопродуктів можливе лише після того, як нафтопереробні заводи (НПЗ) України істотно поліпшать якість виробництва всередині країни. Про це на брифінгу у рамках урядового засідання заявив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Вадим Копилов.

Він відзначив, що Мінекономрозвитку зробило таку пропозицію нафтопереробним заводам. "Ми готові одразу підготувати документ про введення мита після того, як буде закінчено модернізацію НПЗ. Якщо у заводів буде можливість вийти на виробництво високоякісного бензину через рік, то ми готові нині оголосити про введення через рік мита на імпорт бензину з тим, щоб стимулювати проведення модернізації власних заводів", - сказав посадовець.

Він відзначив, що керівництво нафтопереробних заводів вивчає цю пропозицію. З іншого боку, якщо вводити мито на експорт нафтопродуктів зараз, то це призведе лише до подорожчання бензину.

Як нагадує УНІАН, 29 січня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі оголосила про те, що ухвалила рішення про початок спеціального розслідування щодо збільшення обсягів імпорту нафтопродуктів до України, результатом якого може стати введення мита на пальне. Раніше Міненерговугілля офіційно заявило, що підтримує введення в Україні мита на імпортні нафтопродукти, незалежно від країни походження, на бензини - 130 євро/тонна, на дизпаливо - 80 євро/тонна.

Експерти відзначають, що введення мита на імпорт палива у пропонованих Міністерством енергетики і вугільної промисловості розмірах може призвести до зростання вартості бензину А-95 до 10,6 грн/літр, дизельного палива - до 9,4 грн/літр.