«Відродження духовності – це основа відродження країни. 1025 років тому Хрещення Київської Русі відіграло визначну роль у подальшому політичному, соціально-економічному та культурному розвитку Української держави. Сьогодні відродження духовності надає нового імпульсу для розвитку українського суспільства», – сказав Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул під час урочистостей з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі та 20-річчя архієрейського служіння Митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея.

Олександр Вілкул зазначив, що збереження та примноження національного духовного і культурного надбання неможливе без подвижників, які справою свого життя зробили служіння людям і країні. Один з таких подвижників - Митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней. За 20роківйого служіння вДніпропетровськійєпархіїбуло відроджено350парафійта 5монастирів, відкрито понад 120 недільних шкіл, створена система допомоги малозабезпеченим.

«На Дніпропетровщині зберігаються та розвиваються тисячолітні традиції православ’я, відроджуються релігійні пам’ятки, зводяться нові храми. У 2010 році Дніпропетровську область вперше відвідав Патріарх Московський та всієї Русі Кирил. Напередодні 1025-річчя Хрещення Русі Дніпропетровська міська рада від імені жителів міста відзначила внесок Митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея у духовний розвиток регіону і присвоїла йому звання «Почесний громадянин міста Дніпропетровська», - сказав Віце-прем’єр.

У Дніпропетровській області активно розвиваються всі три єпархії Української православної церкви (УПЦ) – Дніпропетровська, Криворізька та Дніпродзержинська.  Під час заходу представники духовенства подякували Олександру Вілкулу за підтримку проектів розвитку духовності.

«Будівництво нових храмів і реставрація стародавніх святинь є важливою складовою розвитку регіону та країни, самоідентифікації нас як українців. Собори, церкви, культурні пам’ятки – це душа України. Доки жива душа – живий і народ», - сказав Олександр Вілкул.

Зокрема, у Дніпродзержинську тривають роботи зі створення Духовно-просвітницького комплексу Дніпродзержинської єпархії УПЦ, яка є наймолодшою із трьох єпархій на Дніпропетровщині. Комплекс будується винятково на кошти меценатів. Важливою складовою цього центру духовного відродження є архітектурно-скульптурна композиція «Голгофа» на Соборній площі, з 9-метровою статуєю Христа Спасителя. Композицію відкрили в вересні цього року в рамках святкування 1025-річчя Хрещення Русі.

Також, у вересні цього року, на день міста Дніпропетровська відбулося відкриття храму на честь Собору Святого Іоанна Хрестителя.

Наразі у місті Новомосковськ триває наймасштабніша в Україні та Європі комплексна реставрація дерев’яної пам’ятки архітектури XVIII століття – Свято-Троїцького кафедрального собору. В травні, після завершення капітальної реконструкції, відбулося урочисте відкриття Присоборної площі храму.

Продовжуються ремонтно-реставраційні роботи з відродження найдавнішого Свято-Успенського собору в Дніпропетровську – першого кафедрального храму міста.

Зусиллями Митрополита Іринея на Дніпропетровщині створена дієва система допомоги малозабезпеченим. Дніпропетровська єпархія УПЦ опікується 12 дитячими будинками, 2 будинками престарілих, 6 виправними закладами та 15 іншими соціальними установами. При храмах реалізуються проекти профілактики нарко- та алкогольної залежності. На підприємствах, у військових частинах, лікарнях, місцях позбавлення волі проводяться зустрічі на духовно-просвітницькі теми.

«1025-річчя Хрещення Київської Русі – це свято, яке є символом соборності, моральності, духовної єдності та толерантності українців. І саме ці принципи мають стати орієнтиром для подальшого руху держави і суспільства», – сказав Олександр Вілкул.