Зустріч Президента Петра Порошенка з послами країн «Великої сімки» та Європейського Союзу відбулася на тлі  цікавих міжнародних подій, що стосуються безпосередньо України. Це і вибори Президента США, і рішення міжнародного кримінального суду про збройний конфлікт у Криму, і схвалення Третім комітетом Генеральної асамблеї ООН резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)».

«У Нью-Йорку відбулася надзвичайна подія — було ухвалено резолюцію, яка на Третьому комітеті пройшла з великою підтримкою у 73 голоси. Це  ознака підтримки ініціативи України, ініціативи більшості країн», — так охарактеризував іноземним дипломатам цю визначну подію Петро Порошенко.

«Дуже важливо, що в цій резолюції було чітко відображено визнання Російської Федерації як окупаційної влади в Криму. Вперше на міжнародному рівні було про це чітко зазначено. Так само, як і було зазначено про те, що Крим, Севастополь залишаються територією України і мають статус тимчасово окупованих», — підкреслив Президент.

Велич цієї дипломатичної перемоги аж ніяк не можна применшувати. «Ми впевнені в тому, що, попри жорстку протидію Російської Федерації,  не вдалося зняти це питання з розгляду», — цитує слова Петра Порошенка департамент прес-служби Адміністрації Президента. Крім того, таке рішення комітету ООН закладає додаткові підвалини до міжнародного механізму деокупації українського Криму, причому цілковито політичним шляхом.

Тож перемогу цю слід вважати спільною. І глава нашої держави небезпідставно розраховує, що під час голосування на пленарному засіданні Генеральної асамблеї ООН цей документ набере ще більше голосів у сесійній залі.

Глава держави наголосив на важливості довести агресору, що вимоги жити за правилами, дотримуватися міжнародного права, поважати суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України — обов’язкові для всіх держав, навіть таких, як Росія.

Петро Порошенко вкотре підтвердив, що Україна залишається рішучим прихильником виключно правових і політико-дипломатичних шляхів врегулювання як у питанні Криму, так і російської агресії на Донбасі, що триває. Президент також наголосив на важливості продовження санкційного тиску на Росію. Він не є самоціллю, а слугує ефективним інструментом забезпечення виконання російською стороною її зобов’язань у межах мінських домовленостей.

Глав дипломатичних місій Петро Порошенко поінформував про прогрес України на шляху реформ, передусім у боротьбі з корупцією. В цьому контексті він особливо відзначив успішне завершення першого етапу електронного декларування.

Петро Порошенко висловив надію на належну оцінку, зокрема Європейським Союзом, реформ, що здійснюють в нашій країні. У цьому контексті було відзначено важливість виконання стороною ЄС і своїх зобов’язань, зокрема у частині надання українцям безвізового режиму. «Незважаючи на надскладні виклики, яким вимушено протистоїть Україна, ми сумлінно виконали свою частину зобов’язань і маємо право очікувати на відповідне рішення з боку наших партнерів ЄС без подальших зволікань», — підкреслив Петро Порошенко.

Окремо він висловив подяку столицям країн «Великої сімки» та ЄС за послідовну підтримку України, зокрема фінансову, у забезпеченні проведення складних, але необхідних для країни та її європейського майбутнього реформ. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»