Верховна Рада проголосувала за закони «Про ратифікацію Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про Міжнародну місію захисту розслідування» та «Про ратифікацію Угоди між Україною та Австралією про направлення Австралійського персоналу до України у зв’язку з падінням літака «Malaysia Airlines» рейсу MH17».

Згідно з першим документом, Угода між Україною та Королівством Нідерланди про Міжнародну місію захисту розслідування, підписана у Києві 28 липня 2014 року, набирає чинності з дати отримання Королівством Нідерланди дипломатичної ноти про виконання Україною внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання цією Угодою чинності.

Угодою передбачено, що багатонаціональна Міжнародна місія захисту розслідування, якою керує Направляюча держава, створюється з метою сприяння збиранню решток та проведенню розслідування відповідно до Резолюції 2166 Ради Безпеки ООН від 21 липня 2014 року, а також з метою здійснення інших видів діяльності, які можуть бути погоджені між Сторонами.

До складу місії входить військовий та невійськовий персонал Направляючої держави і Австралії та, у відповідних випадках, інших держав, громадяни яких перебували на літаку рейсу МН17.

Учора нідерландські та австралійські експерти таки дісталися місця катастрофи. Фото з сайту news.yahoo.com

Другий закон стосується Угоди між Україною та Австралією про направлення австралійського персоналу до України у зв’язку з падінням літака «Malaysia Airlines» рейсу MH17, підписаної 24 липня 2014 року. Він набирає чинності з дати отримання Австралією дипломатичної ноти про виконання Україною внутрішньодержавних процедур.

У документі передбачено, що Австралія може направити поліцейський, військовий і цивільний персонал (далі — австралійський персонал) та пов’язані з ними активи до України у зв’язку з падінням літака «Malaysian Airlines» рейсу MH17.

Австралійський персонал може надавати допомогу в пошуку і збиранні решток та проведенні розслідування авіакатастрофи і кримінального розслідування (що може включати забезпечення безпеки) й здійснювати інші види діяльності, які можуть бути спільно визначені учасниками угоди. Австралійський персонал матиме свободу пересування на території України для переміщення до місцевостей, пов’язаних з проведенням розслідування авіакатастрофи. Австралійський персонал запитуватиме згоду України для будь-якого переміщення до місцевостей, не пов’язаних з проведенням розслідування авіакатастрофи, а також координуватиме своє переміщення через зони бойових дій з відповідними органами влади України.

Угодою також передбачено, що Україна надаватиме австралійському персоналу будь-яку інформацію, необхідну для реалізації його мандата, та забезпечуватиме наявними схемами, картами та іншою інформацією, що можуть бути корисними для сприяння його переміщенню на територію України та в її межах. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»