Коли випускники вишів  ступають на самостійний шлях, одна з найболючіших проблем для них — працевлаштування. А найбільша битва на ринку праці серед учорашніх студентів — змагання за робоче місце. Дуже часто без досвіду роботи не беруть, і що робити, якщо ти  вчорашній студент? Тож нерідко трапляється, що перекладач з вищою освітою, можливо, людина із задатками геніального фахівця працює менеджером у якійсь компанії (в кращому разі). Чому так складається? Мабуть, відповідь звучатиме так: «Куди взяли». Тож щоб уникати таких прикрих ситуацій, Міністерство освіти і науки та Міністерство юстиції пропонують роботу тим, у кого є диплом про юридичну освіту, на конкурсній основі у сфері надання громадянам безоплатної правової допомоги. Так би мовити, одним пострілом убити двох зайців: створити робочі місця й поліпшити послуги правової допомоги.

Як отримати роботу?

Для тих, хто вже встиг зареєструватися на конкурс із добору кандидатів на посади керівників бюро правової допомоги — начальників або заступників начальників відділів місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, починається новий етап у житті. Нова можливість для тих, хто прагне творити добро та працювати в новій команді спеціалістів. Термін добору — з 4 квітня по 15 липня 2016 року. 

Для участі слід було надіслати заповнені анкети до 31 травня. Вимоги до претендентів на керівні посади досить прості. Вам лише треба мати вищу юридичну освіту, як мінімум бакалаврську, вільно володіти державною мовою, бути користувачем персонального комп’ютера, що для сучасної людини звично. І головний принцип, напевно, — стійкість до стресу. Доречними будуть також наявність таких особистих характеристик, як аналітичне мислення, спроможність швидко орієнтуватися і шукати необхідну інформацію. Перевага для учасників конкурсу —  досвід волонтерської діяльності, участь у громадських організаціях та ініціативних групах, які надають допомогу вразливим суспільним групам.

Претендентів, які підходять на посаду, згодом запрошують у Координаційний центр з надання правової допомоги для дистанційного навчання «Вступ до системи надання безоплатної правової допомоги». Після проходження курсу навчання з учасниками проводитимуть інтерв’ю у регіональних центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Варто лише подати заяву

Чи не кожен у власному житті мав справу з нашою правовою системою. Можливо, виникали ситуації, коли вам була необхідна консультація або допомога. Але ж не всі громадяни мають фінансову змогу звернутися до адвокатської контори. Саме тут на допомогу приходить бюро правової допомоги, яке надає людям послуги на безоплатній основі.

Бюро — це самостійний відділ центру з надання вторинної допомоги, основні завдання якого — правопросвітництво, надання первинної безоплатної правової допомоги та забезпечення доступу громади до електронних сервісів Міністерства юстиції України. Також в обов’язки працівників цієї установи входять поширення інформації серед населення про захист прав і свобод громадян. Працівник бюро веде особистий прийом, коли люди звертаються по правову допомогу.  Щоб отримати безоплатну допомогу в бюро, вам варто лише подати заяву.

«Ми відкрили 1,5 тисячі вакансій по всій країні», — заявив міністр юстиції Павло Петренко на одній із зустрічей.

Реалізація програми з надання безоплатної вторинної правової  допомоги відбувається за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що діє завдяки Канадському бюро міжнародної освіти, яке ставить за мету поліпшення системи правосуддя для населення України та підвищення ступеня освіченості з питань безоплатної правової допомоги.

Катерина СТОРОНЧАК
для «Урядового кур’єра»