ПРОЕКТ. У Дебальцевому Донецької області встановлять пам’ятник геніальному лірикові ХХ століття Володимирові Сосюрі. Містечку Дебальцеве на межі Донецької й Луганської областей, де 6 січня 1898 року народився класик української літератури Володимир Сосюра, присвячено чимало його вдячних поетичних рядків, серед яких і такі:

 Дебальцеве моє, колиско днів моїх,
 Це ти мені дало співучу, ніжну вдачу.
 І славлячи життя невиданий розбіг,
 Я піснею тобі, Дебальцеве, віддячу.

 А жителі населеного пункту також не забувають свого видатного земляка: в літературно-історичному музеї діє кімната-музей В. М. Сосюри, працює міське літературне об’єднання, назване його ім’ям, а також для популяризації творчості поета тут щороку проходить відкритий обласний конкурс «Срібні дзвони». Донедавна цей захід для творчої молоді Донеччини та сусідніх областей вважався найкращим своєрідним пам’ятником одному з найкращих ліриків ХХ століття.

Утім, ідею встановлення справжнього пам’ятника Володимирові Сосюрі на його малій батьківщині теж виношували не один рік. Зокрема цим переймалися і міська та обласна влада, і правнук поета Олексій Сосюра, який як гість неодноразово приїздив із Києва на обласний конкурс, і місцеві осередки творчих спілок та організації. І ці намагання нарешті вийшли на фінішну пряму: вже проведено творчий конкурс на кращий ескізний проект пам’ятника і визначено його переможця.

 Свої проекти попередньо запропонували троє скульпторів, і, на думку авторитетного журі, найкраще умови конкурсу виконав художник із Запоріжжя Борис Чак. «Якщо у будь-якому місті раптом зникнуть фонтани, пам’ятники, парки, сквери та знакові імена, він перетвориться на скупчення робітничих бараків, — вважає голова журі заслужений художник України Петро Антип. — А монумент cлавному землякові Володимирові Сосюрі, безперечно, зробить честь Дебальцевому».

Пам’ятник заплановано встановити наступного року. На його виготовлення з обласного бюджету передбачено надати 800 тисяч гривень. Встановлять скульптуру неподалік міськвиконкому на нинішньому пустирі, де невдовзі розіб’ють сквер імені поета-земляка.