Наталія БІЛОВИЦЬКА,
Олександр ВЕРТІЛЬ,

«Урядовий кур’єр»

Торік Дніпропетровська область зібрала рекордний за роки незалежності України врожай. Є сподівання, що й цього року комори будуть повні. В області вже розпочалася повномасштабна збиральна кампанія ранніх зернових культур, яка стартувала з Апостолівського, Криворізького, Криничанського, Нікопольського, Петропавлівського, П’ятихатського та  Широківського районів.

Як водиться, до жнив підготувалися заздалегідь: і пальним  запаслися, і техніку підготували. На золотисті лани Придніпров’я вийдуть понад три тисячі комбайнів. Аграрні господарства області мають витратити на збирання врожаю майже 45 тисяч тонн дизельного палива та близько 15 тисяч тонн бензину.  «Вся матеріально-технічна база  фактично на 100% готова до жнив», — запевнив перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Анатолій Крупський.

«Нині на Дніпропетровщині вже скошено понад 25 тисяч гектарів ранніх зернових культур. Середня врожайність становить майже 28 центнерів з гектара. Цей показник на рівні минулого року», — каже директор департаменту  розвитку сільських територій та ринкового середовища Дніпропетровської ОДА Вадим Удовицький.

За даними ОДА, всього в області збиранню ранніх зернових підлягає 791,7 тисячі гектарів, з яких 483,2 тисячі гектарів — озима пшениця, 88,6 тисячі — озимий ячмінь, 202,1 тисячі — ярий ячмінь та 6,2 тисячі гектарів гороху. Найбільші площі збирання у регіоні мають господарства Солонянського (52,8 тисячі гектарів), Криничанського (50,6) та Нікопольського (48,5) районів. А найбільша питома вага зернових культур у структурі посівних площ у Новомосковському (66,4%), Верхньодніпровському (63,6), Магдалинівському  (62,8) та Синельниківському  (62,4) районах. 

Віджнивувати планують десь за два тижні. Головне — щоб не підвела погода, а сільгоспвиробники свою справу знають і без хліба жителів області не залишать.

А початок жнив на Сумщині збігся із хлібними вхідчинами. У ПАТ «Вирівське хлібоприймальне підприємство» став до ладу новий елеватор місткістю 25 тисяч тонн. Так тут подвоїли елеваторні потужності, а загалом  планують довести їх до 90 тисяч.

В області обмолот ранніх зернових розпочали в Охтирському, Білопільському та інших районах. За словами директора департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Володимира Івченка, станом на початок липня немає жодного «вузького» чи проблемного місця в усьому збиральному процесі.

Насамперед це стосується елеваторних місткостей та складських приміщень: загальна їхня потужність — майже 3 мільйони тонн, не враховуючи токів господарств.

Вистачає комбайнів, автомобілів, іншої техніки. Запаси паливно-мастильних матеріалів — близько двох третин потреби, чого цілком досить  для успішного старту.

Хліборобам належить зібрати ранні зернові та зернобобові майже на 280 тисячах гектарів. За прогнозованої врожайності 54 центнери очікуваний намолот становитиме трохи більш як мільйон тонн, а загальний — 3,4—3,5 мільйона, або на торішньому рівні. Хороші перспективи на пшеницю продовольчого призначення. За  обласної потреби 150—160 тисяч тонн її буде в 4 рази більше.

Як резюмував Володимир Івченко, Сумщина готова поділитися хлібопекарським збіжжям із жителями інших регіонів України і насамперед  Донецької та Луганської областей.