На Донеччині розробили й затвердили програму національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016—2020 роки. З огляду на головну мету керівників прифронтового краю — введення його в єдиний український простір голова Донецької облдержадміністрації Павло Жебрівський попередньо поставив перед підлеглими завдання створити такий документ, щоб на практиці ці наміри були не формальними, а дієвими, перспективними й ефективними. Сама програма складається із шести проектів, які всіляко сприятимуть формуванню в юних донеччан відчуття патріотизму, сучасної національної ідентичності та гідності.

На переконання директора департаменту освіти і науки Донецької облдержадміністрації Надії Оксенчук, виховувати суспільну активність в місцевих дітей слід через посилення учнівського самоврядування, проведення профорієнтаційних заходів, правових турнірів тощо. А щоб сформувати в молодого покоління готовність до захисту суверенітету та територіальної цілісності України, програма передбачає створення патріотичних шкіл та профільних таборів, планують активне відвідання майбутніми призовниками військових частин.

Також освітяни пропонують значно більше уваги приділяти історії краю і держави: для вивчення давноминулого та сучасних реалій і надбань є намір проводити історичні турніри, дослідження, фольклорно-етнографічні фестивалі, а ще молодіжні, педагогічні та культурні обміни, ввести відповідні екскурсійні маршрути. Серед перспективних і дуже важливих напрямів роботи у програмі визначено виховання у підростаючого покоління поваги й любові до української мови. Задля цього передбачено друк і поширення популярної дитячої літератури рідною мовою, запровадження грантів для молодих письменників, проведення літературних турнірів тощо.