Хто-хто, а юристи в першу чергу повинні знати законодавство і насамперед у частині відповідальності за вимагання хабарів за ті чи ті «послуги». Однак юрисконсульт підрозділу державного підприємства «Південна залізниця» знехтував вимогами і застереженнями, вирішивши підзаробити у такий незаконний спосіб.

Як повідомила прес-група УСБУ в Сумській області, він налагодив своєрідну схему вимагання грошей у приватних підприємців, комерційні структури яких розташовані на земельній ділянці державного підприємства. В обмін — гарантія того, що не помічатиме виявлених порушень. Як, наприклад, у ситуації з директором торговельного центру.

Протягом кількох місяців посадовець нагадував йому про необхідність розплатитися, ставлячи весь час палиці в комерційні колеса структури. Коли ж у службовому кабінеті директора нарешті хотів одержати 500 доларів, його затримали оперативники Служби безпеки України і транспортної прокуратури.

Юрисконсульту повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання неправомірної вигоди, поєднане з її вимаганням). За таке порушення передбачене позбавлення волі терміном від 5 до 10 років.                    

Утім, це не єдиний посадовець, який «погорів на хабарі». Ковпаківський районний суд м. Суми виніс вирок стосовно начальника одного з відділів Сумської митниці та митного брокера. На лаві підсудних обоє опинилися через намагання провернути незаконну оборудку: за попередньою змовою вимагали та одержали хабар від директора одного з приватних підприємств обласного центру.

За повідомленням прес-групи УСБУ в Сумській області, впродовж вересня—жовтня 2011 року колишній начальник відділу контролю митної вартості та класифікації товарів Сумської митниці з митним брокером вимагали та одержали від підприємця 10 тисяч доларів США за безперешкодне митне оформлення ввезення в Україну придбаної ним сировини. Одразу після одержання хабара зловмисників затримали співробітники СБУ та прокуратури.

Обох підсудних визнано винними: службову особу митниці — у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 (одержання хабара, поєднане з його вимаганням, вчинене за попередньою змовою групою осіб), а митного брокера — за ч. 2 ст. 27 — ч. 3 ст. 368 (співучасть в одержанні хабара, поєднаному з його вимаганням, учиненому за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Їм призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на п’ять років з іспитовим терміном на два роки.