Українська бізнес-спільнота відреагувала на пропозицію Прем’єра Арсенія Яценюка і приєдналася до обговорення концепції створення служби фінансових розслідувань (СФР). 

Учора в столиці відбулося розширене засідання Ради підприємців при Кабміні, де платники податків та парламентарії висловили свої зауваження щодо ідеї про нове єдине відомство, що запобігатиме й боротиметься з економічними правопорушеннями. Нині ці функції розпорошено між різними держорганами: податковою міліцією, Держфін?інспекцією, МВС та СБУ. 

Як зауважив присутній на зібранні заступник міністра доходів та зборів Володимир Хоменко, створення такої служби виправдане українськими реаліями. Він констатував: третина економіки перебуває в тіні, триває активна боротьба з конвертаційними центрами (лише за три останні місяці викрито 17, які проконвертували понад 2 мільярди гривень), незаконним відшкодуванням ПДВ (лише у травні податківці запобігли такому поверненню на суму майже 917 мільйонів), сірим імпортом, що спричиняє мільярдні втрати бюджету, та незаконним обігом підакцизних товарів.

Він наголосив, що служба буде цивільною. І додав: суспільству набридли вже «маски-шоу», водночас служба матиме один спецпідрозділ для захисту своїх працівників та проведення спецоперацій. 

Голова Ради підприємців при КМУ Леонід Козаченко щодо об’єднання зусиль представників правоохоронних органів зауважив, що це дуже важливо з погляду економії бюджетних коштів і з урахуванням досвіду інших країн. Але підкреслив, що нині бізнес найбільше турбує алгоритм призначення керівника служби. Він має бути прозорим, а сама структура не повинна стати органом каральним, таким, що «кришуватиме» тих бізнесменів, які працюють під «парасольками» чиновників. Ця посада має бути недоступною для осіб, які себе дискредитували, брали від бізнесу хабарі, навіть якщо це люди фахові та з досвідом роботи.

«Головне, щоб очільнику служби довіряв бізнес. Тобто він має пройти публічну цензуру — отримати в результаті публічного обговорення максимальну підтримку підприємців. Такий керівник має бути підзвітний Верховній Раді, а не уряду, котрий, як правило, перебуває під певним впливом політичних сил, що приходять до влади. Не повинен на голову служби впливати і Президент. Якщо служба матиме суттєвий контроль з боку суспільства й бізнесу, можна розраховувати також на те, що просунемося в подоланні наявних у державі проблем: корупції, незаконного збагачення, схем ухилення від сплати податків тощо», — уточнив він.

І підкреслив, що поки що не озвучувалися кандидатури на посаду очільника служби. Водночас, за словами Леоніда Козаченка, Прем’єр доручив провести публічне обговорення кандидатури на іншу посаду — керівника Держпідприємництва, яке планують організувати в найближчі 2-3 тижні. Також Європейський банк реконструкції та розвитку ініціював запровадження в Україні посади бізнес-омбудсмена, який захищатиме інтереси підприємців. Створено робочу групу. Банк виділив 1,5 мільйона євро для того, щоб люди, які працюватимуть в офісі бізнес-омбудсмена, достатньо заробляли і добросовісно виконували свої обов’язки.

Позицію Асоціації платників податків України щодо СФР «УК» озвучила заступник керівника управління захисту прав платників податків цієї структури Валентина Проніна. Вона зазначила: «Однозначно треба терміново щось робити з тіньовим сектором економіки та корупцією в органах державної влади. Але до створення служби потрібно підійти дуже зважено, враховуючи світовий досвід».

Перший заступник голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Оксана Продан вважає, що законопроект, яким передбачено створення служби, посилює правоохоронну частину діяльності майбутньої структури. Вона матиме набагато більші повноваження, ніж нинішня податкова міліція. Також підприємці звернули увагу на те, що найбільший 5-й розділ у цьому документі стосується можливостей працівників служби, їхнього соцзахисту, майбутніх пенсій.

Оксана Продан вважає, що нині можна обговорювати тільки ідею, адже КМУ і ВР насамперед мають зробити прозорими та легкими умови ведення бізнесу, а тоді надавати ті повноваження, які зараз хоче взяти на себе служба. Сам законопроект потребує досить значної зміни, тож у комітеті ініціюватимуть розробку нового документа.