Десять нових автомобілів «Тойота-Пріус» поповнили технічний парк чернівецьких охоронців громадської безпеки. Невдовзі зі столиці за загальноприйнятою в країні Концепцією реалізації державної політики у сфері профілактики правопорушень у місто надійде ще 20 таких авто. В них екологічні гібридні двигуни. 

Але основна перевага нових патрульних автомобілів — GPS-навігація, інтегрована в загальну систему супутникового моніторингу в рамках комплексного проекту «Безпечне місто», запровадженого керівництвом УМВС України в Чернівецькій області. Чернівці стали п’ятим містом країни, де діє Єдиний центр керування патрульними нарядами.

GPS-моніторинг дає змогу бачити на спеціальному дисплеї карту міста з маршрутами патрулювання в режимі реального часу й миттєво приймати оптимальне рішення в найскладніших ситуаціях. Черговий центру, який отримав повідомлення, негайно направляє на місце події найближчий наряд, що працює в системі єдиної дислокації (сюди входять екіпажі дорожньо-патрульної служби ДАІ, відділи державної служби охорони, патрульно-постової служби, спецпідрозділу «Беркут», а також недержавні охоронні підприємства).

До того ж в усіх районах області для нагляду за дотриманням правопорядку та безпеки громадян встановлено 70 найсучасніших камер відеостеження, які дають можливість зчитувати й отримувати будь-яку інформацію, що потрапила в їхнє поле зору. Буковинські правоохоронці звернулися до обласної та міської влади з проханням посприяти в придбанні для системи моніторингу громадського порядку в Чернівцях додаткової кількості камер, що дасть змогу стабілізувати оперативну обстановку в області загалом і підвищить ефективність боротьби зі злочинністю. Одне слово, реалізований комплекс заходів, включаючи технічні новації, сприяв значному поліпшенню показників у боротьбі зі злочинністю. Відповідно до рейтингів Міністерства внутрішніх справ, робота буковинської міліції за 10 місяців цього року визнана найкращою в Україні.

ОФІЦІЙНО

Ярослав КОЗАК,
полковник міліції, заступник начальника УМВС України в Чернівецькій області —
начальник міліції громадської безпеки:

— Новітні технології радіозв’язку значно допомагають у боротьбі з вуличною злочинністю, підвищують рівень оперативного реагування на заяви та звернення громадян про правопорушення, а також дають змогу швидко затримати тих, хто їх скоїв. Свіжий приклад. Дзвінок з мобільного телефону на службу «102» повідомив про те, що невідомі особи намагаються розбити скло автомобіля, припаркованого біля однієї з багатоповерхівок. Викрадачі тільки встигли завести мотор і рушити з місця, як були затримані автонарядом патрульно-постової служби, який прибув за вказаною адресою за 2 хвилини 32 секунди. Невдовзі прибула і слідчо-оперативна група. До всього в обласному центрі встановлено 30 систем термінового виклику міліції з підключенням до пунктів централізованого спостереження відділу Державної служби охорони Буковини. Ми звернулися з пропозицією і готові допомогти в тому, аби в області в такому ж режимі оперативного реагування працювала «швидка допомога» й служби системи надзвичайних ситуацій.