Торік 24 березня жителя селища Краснопілля Дмитра Чувашева мобілізували до лав Збройних сил. Після підготовки наприкінці серпня він почав виконувати військові обов’язки у зоні АТО як старший навідник 2-ї обслуги 1-го реактивного артилерійського взводу. Відслуживши встановлений термін, повернувся додому. І відразу ж звернувся до Краснопільського центру зайнятості, щоб працевлаштуватися. Дмитро Володимирович став охоронцем у ПАТ «Сумириба», де трудиться й нині.

Інший приклад. Житель села Волинцеве Путивльського району 36-річний Олександр Ткаченко перебував на обліку в районному центрі зайнятості з 2 листопада 2013 року. Торік у березні його мобілізували до лав армії, зокрема Сумського реактивного артилерійського полку. У зоні АТО перебував протягом 8 місяців. Демобілізувавшись, звернувся до центру зайнятості й уже 27 березня почав працювати трактористом в одному з приватних сільгосппідприємств, де має гарантовану зарплату.

Питання, що турбують учасника АТО Дмитра Куца із Степанівки Сумського району, обліковує спеціаліст обласного центру зайнятості Ірина Панченко. Фото Володимира КОВАЛЕНКА

Такі приклади турботи обласної служби зайнятості про тих, хто повернувся із зони АТО, можна наводити й далі. І всі вони — завдяки реалізації масштабної програми з надання комплексної допомоги учасникам АТО, яку на Сумщині розробили вперше в Україні.

На запитання, чому саме обласний центр зайнятості став ініціатором починання, його директор Володимир Підлісний відповідає: хтось повинен бути першим. Особливо з огляду на надзвичайну актуальність і гостроту нинішньої проблеми, істотну підтримку обласної влади.

До реалізації залучено максимальну кількість служб, підрозділів, структур. Ідеться про медицину, освіту, військкомати, управління соціального захисту, служби сім’ї та молоді. Виписано конкретні завдання з термінами виконання, відповідальними.

Розпочали з чіткого обліку демобілізованих військовослужбовців. Тут спиралися на підтримку працівників військкоматів. Нині такі списки є щодо кожного району й міста: з адресами, спеціальними позначками про результати спілкування. Учасників АТО кілька сотень. Працівники обласного й районних та міськрайонних центрів зайнятості відвідували домівки, де вони зареєстровані. Траплялося, що хтось із військовослужбовців не мешкає за вказаною адресою, тож доводилося шукати родичів чи знайомих.

Головний перший результат: є чітка загальна картина, її основні вразливі місця, а на основі цього — варіанти подальших дій.

За цей час надано статус безробітного 158 особам, зокрема 153 призначено допомогу у зв’язку з безробіттям, посилено консультаційну та роз’яснювальну роботу, проведено цільові заходи, у яких узяли участь майже 200 осіб. До справи долучилися спеціалісти департаменту соціального захисту населення, центру сім’ї, дітей та молоді, управління охорони здоров’я.

Вийшов друком «Довідник соціальних послуг», у якому перелік та порядок їх отримання, нормативно-правові акти, поштові, телефонні та електронні адреси організацій, потрібних військовослужбовцям передусім. Довідник передано майже двомстам військовослужбовцям, а також військовим комісаріатам.

Питань, які порушують учасники АТО, багато, і кожне з них важливе. Але для того й програма, щоб усі їх вирішити на користь захисників України.