На Тернопільщині ще з радянських часів дислокувалися у різних містах кілька військових частин. Закриттям, чи то радше їх руйнацією, активно зайнялися за часів проголошення позаблокового статусу України, який, як уже знаємо нині, нав’язала Росія через свою «п’яту колону» в нашому політикумі.

У самому обласному центрі в компактному військовому містечку тривалий час розташовувалася артилерійська бригада, що мала належну матеріально-технічну базу і навчальний центр. На свято Покрови Пресвятої Богородиці 2008 року її удостоїли почесного найменування «Тернопільська». Наприкінці листопада 2012 року депутати міської ради висловили стурбованість на адресу тодішніх глави держави та міністра оборони, адже цей військовий підрозділ не ввійшов до перспективного складу Збройних сил України. Після російської агресії артилерійську бригаду в Тернополі вдалося відновити.

На колегії облдержадміністрації очільник краю Степан Барна повідомив, що в травні розпочнуть відновлювати об’єкти інфраструктури на території військової частини в місті Теребовлі. Міноборони України на реконструкцію цього підрозділу виділило 14 мільйонів гривень, які мають освоїти цьогоріч. На переконання обласної влади, це має бути спільна праця місцевої громади, а також райдержадміністрації та райради. За кошти з державної скарбниці мали б подбати про казарми, їдальню, котельню, інженерні мережі. Інші ж об’єкти відновлюватимуть поступово. Про впорядкування території потурбується Теребовлянський район.

Керівник області переконаний, що відновлення військової частини в Теребовлі, а в планах — і у Бережанах, сприятиме посиленню військових позицій України, патріотичному вихованню молоді та створенню нових робочих місць.