Область, де народилася УПА, бійцями якої путінські пропагандисти ще й досі лякають тих, хто не знає своєї історії, споконвіку є досить специфічним регіоном. В тому числі — і у ставленні місцевого населення до влади, яку йому завжди нав’язували згори. Як правило, волиняни досить специфічно сприймали тих, кого їм призначали. Отож не дивно, що через певний період часу свою кар’єру через це несприйняття вони, як правило, завершували не зовсім належним чином. Деякі з них у 60-х роках минулого століття — самогубством через кулю в скроню. Хтось (у 1980-х) — ганебним «вилітанням» з області за розвал роботи. Або, вже в новітній нашій історії — майже відторгненням людьми і саботажем (попри показну готовність виконати будь-який наказ з боку чиновників). «Заїжджі генерали» на Волині, як свідчить багатолітня практика, зазвичай не приживаються.

Очільник Волинської ОДА Григорій Пустовіт знає все про економіку краю. Фото автораТаке несприйняття змусило з особливою уважністю придивитися до звіту за сто днів роботи нинішнього керівника виконавчої влади регіону.

Григорій Пустовіт — колишній військовий, у зовсім недалекому минулому — секретар Луцької міськради. Волинянин за походженням, він прекрасно знає усі розклади як у місцевому політикумі, так і в економці краю. А ще — вміє слухати людей. І має неабияке терпіння й толерантність.

Саме ці особливості і дали йому та сформованій ним команді змогу оперативно опанувати ситуацію в області, яка внаслідок євромайданних подій мала усі шанси перетворитися на регіон з управлінським хаосом.

— Чи не найголовнішим для нас у ті дні було запустити роботу фактично спаралізованих правоохоронних органів. Відбулося зміцнення керівного складу прокуратури, чи не перше в державі публічне обговорення і призначення на посаду керівника управління МВС України в області. Ми не дозволили підняти голову криміналу, — згадав під час зустрічі із працівниками загальнодержавних і регіональних ЗМІ Григорій Пустовіт.

Індекс промислового виробництва Волинської області у січні — квітні нинішнього року до відповідного періоду минулого становить 99,6 відсотка. За цей самий період в цілому по області валової сільськогосподарської продукції вироблено на загальну суму 984 мільйони гривень, що на 6,6% більше порівняно із січнем — квітнем 2013-го. На 10% більше підприємства регіону виконали будівельних робіт. І на стільки ж — автотранспортники перевезли вантажів.

Пам’ятник борцям за волю і незалежність Української держави, що височіє на Київському майдані перед облдержадміністрацією, нагадує очільникам краю про відповідальність перед громадою. Фото автора

Першим на зміну в принципах управлінської роботи позитивно відреагував бізнес. Жодне підприємство не скоротило виробництва. Збільшився і приплив в область інвестицій. З січня по квітень їх обсяг становив майже 650 мільйонів гривень.

Не менш важливе для аграрного регіону, яким традиційно є Волинь,  і те, що тут, попри усі негаразди з пальним і добривами, засобами захисту рослин, успішно провели весняні польові роботи. Крім того, намітилася чітка тенденція до зростання бюджетних надходжень (99,9% на перше червня проти 93% у березні).

Що ж дало змогу волинським управлінцям так швидко опанувати ситуацію після демонтажу режиму Януковича? Григорій Пустовіт трохи відкрив один із секретів — завдяки безперервному діалогу із представниками бізнесу, профспілок, аграріями, найбільшими роботодавцями краю, людьми, які прийшли на прийом (а таких було майже дві з половиною сотні!) і хотіли виговоритися перед головою облдержадміністрації. Взаєморозумінню влади та людей сприяє її оперативне реагування на пропозиції. Є вже окремі напрацювання для покращення соціально-економічного стану області.

Григорій Пустовіт без будь-яких шпаргалок називав цифри, оперував фактами, відповідав на каверзні запитання журналістів. Це свідчило про те, що виконавча влада Волині живе з чіткою європейською перспективою та розумінням, що людей таки треба слухати особисто, а не з виборчих білбордів!