Цього року, вперше за багато десятиліть, магнолії і сакури в Ужгороді розквітли одночасно. Раніше білі, червонуваті та фіолетові магнолії першими відкривали весняне цвітіння декоративних дерев, сакури ж розкривали свої рожеві китиці через три-чотири тижні і досягали піку цвітіння на початку травня. Нині через небувало раннє тепло сакури забуяли передчасно: вулиці взяті в полон ніжно-рожевими китицями  ще з кінця березня.

У природі росте понад 210 видів магнолій. Фото автора

Втім, і цього року дотримано звичного порядку: першими масово розквітли дерева вздовж вулиці Митної. Та ж частина міста, де сакур найбільше, — в історичному мікрорайоні Галагов — чекає свого зоряного часу.

Цвіт японських декоративних вишень є однією з візитівок Ужгорода, адже тут вони масово розселилися по вулицях і площах — не лише в ботанічному саду. Буяння дерев з нетерпінням очікують туристи. Тепер, щоб застати місто над Ужем в усій його неповторній красі, їм слід швидко переорієнтуватися в термінах приїзду.

Деякі види сакури використовуються як декоративні дерева, вони не плодоносять. Фото автора

Цвітіння сакур триватиме ще близько трьох тижнів, тож скоригувати плани можна. До обласного центру Закарпаття варто приїхати ще й тому, що тут нині розкривають бутони й десятки інших декоративних дерев та кущів. Весняна краса дарує натхнення художникам, які дружно вийшли на набережні Ужа, в парки і сквери з пензлями та мольбертами.