ДЕКЛАРУВАННЯ. На Житомирщині та Полтавщині нарахували майже 100 мільйонерів

За підсумками кампанії декларування в Житомирській області, подано 18 692 декларації, сума доходів за якими становить 825,7 млн грн. 28,6% декларантів претендують на податкову знижку, а понад дві третини подали документи за податковими зобов’язаннями, що підлягають сплаті до бюджету.

Про минулорічні доходи у розмірі понад 1 млн грн на Житомирщині прозвітували 50 громадян, які загалом отримали 272,5 млн грн — по 5,5 млн грн у середньому на кожного. Як наслідок, мільйонери мають сплатити до бюджету 8,8 млн грн податків, тим часом як на решту декларантів припадає 7,5 млн грн. Неважко підрахувати, що внесок членів престижної «півсотні» в середньому становитиме по 176 тис. грн, а їхніх менш заможних земляків — по 564 грн. Якщо останню суму розділити «помісячно», то виявиться, що йдеться про всього-на-всього 47 грн або приблизно 2% від середнього розміру зарплати. Причому для стягнення цих досить мізерних коштів понад 13 тисяч жителів області вимушені були заповнювати декларації, а податківці — витрачати час на їх опрацювання.

Отож, чи не варто законодавцям скрупульозно проаналізувати підсумки кампанії та внести відповідні зміни до закону? Тим більш, що нинішнього року декларації про доходи вперше подавались згідно з нормами нового Податкового кодексу, а всяке починання, зрозуміло, не обходиться без певних огріхів. У свою чергу, фахівці вважають, що цілком реально істотно знизити кількість громадян, зобов’язаних подавати декларації, без значних втрат для бюджету. Це як розвантажить податківців від малоефективної роботи, так і звільнить від зайвого клопоту тисячі платників податку.

ДПС у Полтавській області зареєструвала 42 жителі області з доходами один і більше мільйона гривень у 2011 році, — повідомив ЗМІ голова Державної податкової служби в області Володимир Задорожний.

Ці громадяни задекларували в сумі 135 мільйонів гривень доходів, переважно від роялті чи продажу корпоративних прав. Усього до податкових органів Полтавської області подали декларації понад 40 тисяч громадян, що на 12 тисяч осіб більше порівняно з минулим роком. За даними податківців, у 2010-му на Полтавщині було зареєстровано 13 мільйонерів, які задекларували доходи в розмірі 26 млн грн.

Віктор ШПАК,
Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр»