Використання сучасних інформаційних технологій і впровадження в Україні електронного урядування змусить владу працювати ефективно, відкрито і зробить послуги, які державні органи надають громадянам, прозорими й доступними. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман під час круглого столу «Європейська модель електронного урядування для України».

Захід відбувся в Мінрегіоні за участі урядовців та експертів з Естонії, Польщі та Молдови, які поділилися досвідом кращих практик електронного урядування.

«Можливості електронного урядування нині дуже важливі для України, оскільки старими інструментами неможливо побудувати європейську країну, — передає слова Володимира Гройсмана прес-служба Мінрегіону. — Спочатку нам потрібно зменшити кількість непотрібних послуг, які «тиснуть» на людей. Це дасть змогу в новий спосіб вибудувати якісні відносини між державою і громадянином, зменшити рівень бюрократії і змінити якість ухвалення управлінських рішень.

Упровадження електронного урядування забезпечить оперативний зворотний зв’язок і постійний діалог влади з людьми. А процес надання послуг стане прозорим і відкритим, тож автоматично зменшить рівень корупції. У громадян з’явиться змога дистанційно отримувати послуги.

Виконавчий директор Центру електронного управління Молдови Стела Мокан наголосила на необхідності якісної організації роботи в цьому напрямі і висловила готовність допомогти Україні. «Молдова почала діяльність у напрямі електронного уряду 2011 року. За ці роки збудовано інфраструктуру і вже є електронні послуги, які доступні у режимі онлайн. Багато послуг переведено в електронну форму — це, наприклад, отримання дозволів на подання податкових декларацій, щорічне звітування підприємств перед державою», — сказала вона.

Естонії ж електронне урядування дає змогу щорічно заощаджувати до 2% ВВП. Як зазначив державний радник зі стратегії інформаційно-комунікаційних технологій цієї країни Сіім Сіккут, 15-річний досвід Естонії у впровадженні електронного урядування допоможе Україні закласти правильний фундамент у побудову системи (це, зокрема, питання інформаційної безпеки користувачів, формування платформи для безпечного обміну даними).

Володимир Гройсман зазначив, що впровадження кількох електронних послуг, яких люди очікують найбільше, стане одним із перших завдань новоствореного Агентства з електронного урядування. Воно дасть адекватну відповідь запитам суспільства і викликам у боротьбі з корупцією. «Нам вдалося на сьогодні зібрати команду з фахівців високого ∂атунку. Думаю, що, використовуючи можливості наших міжнародних партнерів, ми зможемо об’єднати у справі ще більше фахівців, які стануть рушійною силою цих процесів», — сказав він.

А потім повідомив, що агентство, яке розпочне повноцінну роботу протягом місяця, має розробити і впровадити стратегію електронного урядування в Україні. Міжнародні донори готові надавати фінансову та експертну допомогу. Для цього слід побудувати мережі, створити електронні продукти, навчити персонал працювати в цій системі. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»