РЕГІОНИ

Завдяки рейтингу інвестпривабливості закордонні інвестори мають орієнтир для вкладання своїх коштів

Харківська область визнана лідером інвестиційної привабливості в Україні, а Київ у цьому переліку посів лише четверте місце. Це стало основним підсумком рейтингу інвестпривабливості регіонів України, який нещодавно презентував голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами (Держінвестпроект) Владислав Каськів.

Дослідження здійснювали незалежні організації, зокрема Київський міжнародний інститут соціології, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕДПК). За словами голови правління ІЕДПК Ігоря Буракоського, у звіті було враховано «жорсткі» чинники — природні, трудові та інфраструктурні ресурси регіонів. Цілком слушно, що зміни в цих категоріях малоймовірні навіть у середньостроковій перспективі. Також Інститут ураховував і «м’які» фактори. До них належать: діловий клімат, рівень корупції і прозорості влади.

Слід зазначити, що дослідження інвестпривабливості здійснювали за трьома напрямами. Його автори використовували інформацію Державної служби статистики і її регіональних відділень, опитували представників бізнесу і враховували думку експертів (по три на кожен регіон).

Отже, згідно з виданим атласом інвестпривабливості областей, на другому місці за цим показником — Львівська область, на третьому — Донецька, на четвертому, як уже зазначалося, — Київ, на п’ятому — Дніпропетровська область.

За іншими показниками — трудові ресурси, здоров’я —перше місце за Херсонщиною, друге — посіло Закарпаття, а Київ — п’ятнадцяте місце.

Цікавим виявився такий показник, як додаткові витрати бізнесу в процесі своєї діяльності (корупція). Найбільше від цього зла потерпають на Одещині, а найменше — на Житомирщині, Буковині та Закарпатті.

Для того, щоб іноземні інвестори більше знали про особливості регіонів, у розробленому «Інвестиційному атласі України» надають розлогу економічну інформацію щодо кожної області країни. Всі зацікавлені можуть дізнатися про прямі іноземні інвестиції та успішні проекти, структуру промислового виробництва, стан ринку праці тощо.

В атласі під назвою «Енергія розвитку» надано інформацію щодо розвитку індустріальних парків як інструменту залучення інвестицій. У 2012 році набрав чинності Закон «Про індустріальні парки», який створює додаткові переваги для започаткування промислового виробництва на території України. Це, в першу чергу, скорочення «часу до ринку» для інвесторів із 2—3 років до 6—9 місяців, а також надання законного доступу до земельних ділянок державної чи комунальної власності.