У ніч проти понеділка на території Криму застрелено майора Станіслава Карачевського. Уродженець Бердянська 1981 року народження допомагав завантажувати речі капітанові Єрмоленку. Чоловіки йшли повз КПП своєї частини, де несли на той час «свою» службу військові з РФ. Опісля перемовин росіяни викликали «групу підтримки». Офіцери намагалися знайти притулок в офіцерському гуртожитку. В результаті на всіх п’яти поверхах будівлі було зірвано світло-шумові гранати. Капітан встиг сховатися в одній із кімнат, а майор поліг між другим і третім поверхами. Постріли пролунали з автомата, який належав російському сержантові, — в тулуб та голову. Без батька залишився чотирирічний хлопчик та п’ятирічна дівчинка. 

Із такої кримінально-сумної звістки розпочав урядовий брифінг заступник начальника головного командного центру ЗСУ генерал-майор Олександр Розмазнін. Цю інформацію йому переказав командир 10 Сакської морської авіаційної бригади полковник Бедзай.

Офіційно посадовець повідомив, що на ситуацію держава реагуватиме всіма засобами. Передовсім МЗС передасть ноту протесту російській стороні.

«Молодший сержант РФ Зайцев перевів протистояння в безпосередній контакт — у гарячу фазу. Тому ніхто не стоятиме осторонь цієї загибелі», — розповів Олександр Розмазнін. А потім перейшов до безпосередньої теми брифінгу, пов’язаної з поточною картиною дня.

Нині на південно-східних територіях України обстановка неспокійна. У дипломатичній лаконічній формі генерал дав зрозуміти, що ЗСУ, виконуючи завдання з прикриття державного кордону, вийшли у відповідні райони. Істотно зміцнено угруповання військ.

«На рахунок міністерства оборони продовжують надходити кошти — вже маємо понад 84 мільйони гривень», — навів дані генерал-майор. За його словами, більшість «з отриманого» спрямується на особистий захист військово?службовців (наприклад на закупівлю бронежилетів). Ще понад 20 тисяч одиниць форми закуплять для військовослужбовців, які служать на спеціальній військовій техніці.

«Я не захищаю мундир. Але ви маєте зрозуміти, що на негативі позитиву не буває. Підтримаймо наші ЗСУ і силові структури, які захищають нашу державу», — звернувся до представників ЗМІ Олександр Розмазнін. У такий спосіб він перейшов до питання щодо ймовірного вторгнення на материкову частину російських сил і попросив не вдаватися до ілюзій: «Не треба вважати, що нас усі люблять і добре до нас ставляться. У нас є певні проблеми на південно-східних кордонах. Ми готуємося до того, щоб їх розв’язати мирним шляхом. Ми готуємося до того, щоб на територію України ніхто не зміг ступити. Це наша земля, і ми її захищатимемо». За його словами, на східному кордоні зменшено угруповання російських військ — не більш як кілька десятків тисяч. Одначе слід враховувати, що сили можливого агресора відійшли від кордону на 40—50 кілометрів. А ще на території Криму перебувають понад 20 тисяч військовослужбовців ЗС РФ. Туди стягнуто бронетехніку, десантні кораблі.

«Можливість висадки десантників на материковій частині України не має бути для нас несподіванкою. Ми готуємося. А ще викликає занепокоєння кордон з Україною у районі Бессарабії. Звідти можуть також розпочатися прояви сепаратизму. У Придністров’ї вже лунають фрази про те, що українці тамтешніх жителів утискують, позбавляють їх можливості пересуватися територією України й минати кордон, як було раніше, — окреслив обстановку Олександр Розмазнін. — Усі факти враховуються. На превеликий жаль, ми повинні бути готові в будь-який час виконати будь-яке завдання».

Окрім цього, на брифінгу озвучено інформацію про виведення з півострова понад 2200 осіб на материкову територію України (це військовослужбовці разом з родинами). Також з військових частин Криму виведено понад 200 одиниць військової техніки, 41 танк, 180 автомобілів та ще техніку інженерного парку. Перемістити ешелонами планується й літаки 204 бригади тактичної авіації.