ПОРУШЕННЯ. Держспоживінспекція перевіряє українські АЗС на додавання бензолу в імпортований продукт. Цього разу урядовий брифінг голова Державної інспекції з питань захисту прав споживачів Сергій Орєхов присвятив трьом головним, на його думку, для населення питанням: якості пального на вітчизняних автозаправних станціях, шкільної продукції напередодні нового навчального року та реалізації контрафактної електронної та побутової техніки у деяких спеціалізованих супермаркетах країни.

«В Україні за 7 місяців 2013 року на якість пального перевірено 400 автозаправних станцій. На половині з них виявлено порушення. Із 13 мільйонів літрів нафтопродуктів 600 тисяч знято з реалізації. Переважно через те, що норми, прописані в документах, не відповідають якості продукції. У ній знижено масову частку пального, натомість масову частку бензолу значно завищено. Загалом ми перевірили понад 900 тисяч тонн продукції на загальну суму 9,4 мільйона гривень. Із них 157 тонн не відповідали вимогам нормативних документів на загальну суму понад мільйон гривень», — поділився результатами Сергій Орєхов.

За його словами, станом на сьогодні на українському ринку 70% пального — імпортного виробництва. У великих кількостях воно надходить до України із Росії, Білорусі, Польщі, Румунії, Литви. Посадовець акцентував, що в Україні це пальне значно дорожче, ніж у країнах-експортерах, однак за якістю воно набагато гірше. Водночас він висловив припущення, що до нового року матимемо справді якісне пальне на АЗС.

Говорив Сергій Орєхов і про збільшення перед початком шкільного сезону попиту на дитячі товари. Зважаючи на актуальність питання, Держспоживінспекція та її територіальні органи вже перевірили близько 300 підприємств, які реалізують товари шкільного асортименту, і встановили понад тисячу порушень вимог законодавства, пов’язаного з захистом прав споживачів. «Забраковано та знято з реалізації майже 20 тисяч найменувань товарів. Це 40% загальної кількості перевіреного», — додав посадовець.

А окремо він прокоментував заяву Росспоживнагляду про те, що буцімто понад 90% досліджених зразків кондвиробів «Рошен» не відповідають нормам. «У Державній інспекції з питань захисту прав споживачів України немає офіційної заяви Росспоживнагляду про заборону постачання продукції цієї марки в Росію. Однак наша продукція нині не надходить на ринок Росії, — акцентував Сергій Орєхов. — Ми проводили планову перевірку «Рошен» у першому кварталі 2013 року, і в нас не виникло жодних претензій до якості продукції цього концерну. Також не було скарг і від українських споживачів», — офіційно заявив він.

А потім перейшов до третьої, заявленої на початку заходу, теми. Сергій Орєхов повідомив, що в столиці виявлено продукцію торговельної марки «Interline», яка не відповідає встановленим законодавством вимогам. «Імпортер цієї продукції з Китаю — ТОВ «КП Емір», постачають її в такі торговельні мережі, як «Епіцентр» та «Ельдорадо», — заявив він. — Ця продукція представлена в більшості Інтернет-магазинів, що торгують побутовою технікою». Тож за результатами перевірки Держспоживінспекція прий?няла рішення заборонити реалізацію запропонованих «Interline» товарів.