«Він не просто рятував людей, а  дарував хворому надію і віру в свої сили, а це найкращі ліки». Під цими рядками співчуття від керівників Донеччини можуть підписатися тисячі пацієнтів, яких свого часу врятував видатний хірург Григорій Бондар. 81-річний генеральний директор Донецького обласного протипухлинного центру працював майже до останніх місяців життя, і тільки важка хвороба змушує відтепер говорити у минулому часі про видатного лікаря, який зробив величезний внесок у вітчизняну і світову онкологію.

Герой України, академік Академії медичних наук України, голова експертної ради з онкології МОЗ, завідуючий кафедрою онкології Донецького медичного університету, почесний громадянин Донецька — звань, відзнак і титулів у Григорія Васильовича Бондаря не бракувало. Але найголовніше, що для багатьох хворих  українців, які  вірили в його талант і професіоналізм,  він  залишався останньою надією: в багатьох випадках хірургові вдалося спростувати відомий постулат про те, що рак невиліковний. І щоб довести це на практиці, саме він колись вийшов з ініціативою створення в промисловому регіоні сучасного протипухлинного центру на 670 ліжок, де щороку приїжджають на прийом понад 60 тисяч пацієнтів і виконують більш як 10 тисяч операцій.

Григорій Бондар — автор майже 1000 наукових друкованих праць, 15 монографій, 15 наукових посібників, понад 250 запатентованих винаходів, а ще автор науково-популярних книжок «Запитання і відповіді» та «Переможемо рак разом». До речі, взятися за написання останнього видання його підштовхнуло власне твердження: «Я впевнений: що більше людина знатиме про рак, то менше вона його боятиметься. Адже страх сам по собі — жахлива руйнівна сила. І успішно протистояти їй лікар і хворий можуть тільки разом».

Рішенням сесії Донецької облради 29 січня оголошено в регіоні Днем жалоби: на всіх приміщеннях органів державної влади та місцевого самоврядування приспущено державні прапори.