Володимир КОВАЛЬЧУК,
для «Урядового кур’єра»

 

В умовах воєнної агресії Росії навіть незважаючи на гостру необхідність в грошах і проблеми держбюджету Україна має поставити бар’єр російським компаніям і проросійським бізнесменам на шляху їх участі в приватизації стратегічних об’єктів нашої країни. Такої думки дотримується політолог, засновник дослідницької компанії «Актив-груп» Андрій Єременко.

 

Як повідомляє УНІАН, на думку експерта, Кабінет Міністрів своїм розпорядженням № 829-р щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів цілком справедливо запропонував заборонити участь у приватизації представників російського бізнесу, придбання акцій в їх інтересах. Для Фонду держмайна цей документ та Закон «Про санкції» від 14 серпня цього року мають стати основними в його діяльності.

 

Зокрема в абзаці 4 підпункту 2 згадуваного розпорядження чітко вказано, що у зв’язку з російською агресією необхідно «заборонити участь у приватизації, укладання нових договорів оренди державного майна України резидентам РФ і особам, які прямо чи  опосередковано контролюються резидентами РФ або діють в їх інтересах». Натомість, як вважає Андрій Єременко, ФДМУ продовжує практику допуску до аукціонів російських інвесторів. 

На підтвердження наведено приклад трьох аукціонів з продажу акцій енергопідприємств, які відбулися минулого місяця. Зокрема йдеться про Закарпаттяобленерго, Вінницяобленерго та Чернівціобленерго. На думку експерта, пакети акцій цих підприємств придбали фінансові посередники мажоритарних акціонерів цих енергооб’єднань. А як відомо, ще до цих торгів 45 % акцій Черніціобленерго вже належали групі VS Energy, власниками якої є Олександр Бабаков, Євген Гінер та інші представники російського бізнесу. Власником 50 % акцій Закарпаттяобленерго є ТОВ «Енергетична Україна ТВ» оформлена на австрійську компанію OMBRI Electrical Energy Holding GmbH, бенефіціантами якої є Дмитро Фірташ та Юрій Бойко тощо. 

 

Щодо бізнесмена, який перебуває під арештом у Відні, то Reuters нещодавно опублікувало своє розслідування про те, що Фірташ регулярно одержував кредити в підконтрольних російській владі банках для скуповування стратегічно важливих для України підприємств. З благословення попереднього керівництва ФДМУ. Невже нинішнє продовжує практику попередників?