НА СТОРОЖІ

Cпецпідрозділом СБУ за злочини у службовій діяльності було порушено 30 кримінальних справ

У структурі Служби безпеки робота по боротьбі з корупцією та контрабандою проводиться спеціальним підрозділом, який був створений ще 20 років тому. Сьогодні відділу роботи вистачає, хоча, за словами заступника начальника відділу Дмитра Хорошуна, масштабні насильницькі злочини в організованих формах локалізовані.

Протягом минулого року спецпідрозділом було складено 38 протоколів за корупційні дії, порушено 50 кримінальних справ, пов’язаних з протидією корупційним проявам. За злочини у службовій діяльності було порушено 30 кримінальних справ. Серед злочинців опинились представники державної влади та місцевого самоврядування, органів юстиції, прокуратури, податкової, міліції, митниці, МНС, прикордонники та судді.

Представники служби розповіли, що за останні роки на території Криму вдалося виявити факти отримання посадовими особами хабарів у особливо великих розмірах — від 1 до 2 мільйонів гривень. Зокрема, покарано голову та депутата одного з приморських селищ, які отримали за виділення земельної ділянки в 1,2 га хабар в 1,8 мільйона гривень. Представникам спецпідрозділу протягом останніх трьох років доводиться посилено дбати і про чисте сумління правоохоронців. Наразі в автономії вдалося значно активізувати протидію хабарництву посадових осіб в органах міліції.

Має кримська служба і позитивні напрацювання щодо притягнення до відповідальності суддів. Вперше в Україні їм вдалося довести до логічного завершення справи про хабарництво судді Красногвардійського районного суду, якого оштрафували і конфіскували майно, що було отримано незаконним шляхом.

Також спецпідрозділами СБУ в Криму відслідковуються перевезення контрабандного товару через державний кордон — історико-культурні цінності, зброя, наркотики, психотропні речовини. Географічне положення півострова, розвинена портова інфраструктура, багата історична спадщина сприяють тому, що випадки контрабанди фіксуються практично щомісяця. Зокрема, нещодавно злочинцям не вдалося вивезти колекцію стародавніх книжок 18—19 сторіч та географічні карти Давньої Африки. Тепер ці унікальні речі зберігаються в Центральному музеї Тавриди, що в Сімферополі.