Однією з основних вимог ЄС до українських сільгоспвиробників є ідентифікація поголів’я рогатої худоби. Так, виробник молочної продукції зобов’язаний знати кожну корову, з молока якої робиться продукція, а не просто закуповувати молоко в оптовиків. Нині ПАТ «Племзавод «Степовий», що у Заповітному Кам’янсько-Дніпровського району на Запоріжжі, після відкриття нового доїльного залу, створеного за європейськими стандартами й оснащеного новітнім устаткуванням, повністю відповідає цим вимогам.
Новий молочний комплекс — доїльний цех, за словами директора підприємства Анатолія Волкова, розрахований на 1200 корів з урахуванням подальшого розвитку. Нині в щойно відкритому цеху обслуговується 600 корів. А загалом сільгосппідприємство багатогалузеве, з повним циклом переробки. Молоко, кефір, ряжанка, кілька видів сирів — усе реалізується здебільшого на території Запорізької області.
— Ті технології і логістика, які використовують на цьому підприємстві, відповідають всім передовим технологіям Євросоюзу, — зауважує голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Пеклушенко. — Звідси і конкурентоспроможність, а найголовніше — новий стиль роботи і життя на селі. З приходом нових технологій в сільськогосподарську галузь українська продукція стає конкурентоспроможною на європейському ринку.
— Питання європейських стандартів — це, насамперед, продовольча, ветеринарна безпека. Прихід такої системи, такої логістики дуже важливий для Запорізької області , — підкреслив очільник області.
Директор ПАТ «Племзавод «Степовий» Анатолій Волков повідомив, що на будівництво нового доїльного залу компанія взяла кредит на три роки. Тільки на закупівлю шведського обладнання було витрачено п’ять мільйонів гривень.
За його словами, підприємство вже «виросло зі старого доїльного залу, де доїння відбувається на межі можливостей, до того ж цілодобово. У новому залі одне доїння триватиме за потреби до трьох годин. Продуктивність залу — 200 корів на годину. Молоко охолоджується і передається на власний молокозавод, де і виробляють продукцію.
— Прагнемо наситити якісними молочними продуктами Запорізький регіон. Ми вже готові працювати за правилами Євросоюзу. У нас усі корови ідентифіковані, і молоко чужих тварин не купуємо. У виробництві молочної продукції не використовуємо добавки, — констатує Анатолій Волков. — І в найближчі роки підприємство планує збільшити власне поголів’я.