Відповідно до змін у податкове законодавство розширено застосування податку на майно й передбачено оподаткування дорогих автомобілів і транспортних засобів із щорічною сплатою податку на майно у розмірі 25 тисяч гривень. Це стосується виключно автомобілів з обсягом двигуна понад три літри й строком експлуатації до п’яти років. Інших нових видатків щодо оподаткування автомобілів не запроваджувалося. У цьому на урядовому брифінгу запевнив заступник міністра фінансів Денис Фудашкін.

Нове оподаткування стосуватиметься лише 1,3% власників авто. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Дане оподаткування стосується всього лише 17 тисяч 300 автомобілів, зареєстрованих в Україні, при загальній кількості понад 1,3 мільйона автівок. «Тобто оподаткування податком на майно автотранспортних засобів буде стосуватися тільки невеликої кількості автомобілів — 1,3%», — наголосив фахівець.

Водночас було скасовано податок за першу реєстрацію, база оподаткування якого збігається з акцизним податком на автотранспортні засоби, і відповідним чином об’єднано платіж та перераховано акцизні ставки податку з автотранспортних засобів.

Справляння будь-яких інших нових податків із транспортних засобів зазначеним законом не передбачено, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Тому Мінфін звертається до ЗМІ з проханням користуватися першоджерелами, перевіряти інформацію, яку вони поширюють, і не розповсюджувати некоректні відомості.

Також набув чинності Закон України №76-VIII від 28 грудня 2014 р. «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», відповідно до якого передбачено обмеження заробітної плати державних службовців.

«У Законі № 76 у прикінцевих положеннях п. 10 чітко передбачає встановлення обмежень заробітної плати для державних службовців у розмірі семи мінімальних заробітних плат, а у разі скорочення чисельності без відповідної зміни фонду оплати праці — до 10 мінімальних заробітних плат. Це обмеження не стосується військовослужбовців», — повідомив Денис Фудашкін. Цим законом передбачено скорочення чисельності державних службовців на 20%, що закріплено пунктом 9.

Крім цього, за його словами, даним Законом передбачено скорочення чисельності управлінських апаратів державних компаній державного сектору економіки і обмеження зарплати для державних компаній до 10 мінімальних заробітних плат.

Єдиний виняток стосовно обмеження заробітної плати у державному секторі економіки становлять стратегічні підприємства, перелік яких визначає Кабінет Міністрів. «Це наприклад, такі компанії, як «Енергоатом», в яких висококваліфіковані працівники потребують відповідних умов оплати праці», — констатував Денис Фудашкін.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»