Ікони, котрі розповідають про події Страсного Тижня та Воскресіння Христового, дістали з фондів Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній». Багато з них були врятовані та відреставровані музейниками у 70-80-х роках минулого століття, коли Божі храми перетворювали на клуби та склади.

Лики святих та біблійні сцени ХVІІІ-ХІХ століть, зібрані в районах області, відрізняються за стилем і манерою виконання і привабили присутніх на виставці саме українізованими рисами та елементами, характерними для  Чернігово-Сіверського краю. Поясні або на повний зріст зображення Христа Спасителя в різні періоди його земного буття навівають філософські роздуми про  людське в людині, стосунки зі світом, Богом та соціумом.

Птиця- писанка молить про мир і злагоду. Фото автора

Вираженням молитви, звернення до Бога стали писанки. Близько півтори сотні цих дивовижно мальовничих сподівань на милість Всевишнього представлено на виставці з колекції чернігівської майстрині члена Національної спілки майстрів народного мистецтва Ольги Костюченко. Тут і сучасні, і давньоруські мотиви, притаманні народному мистецтву писанкарства. А над головами присутніх на відкритті виставки «летіли» писанки-птиці, ніби намагаючись обійняти широко розкинутими крилами весь світ.