Одеська міська рада вчора на сесії ухвалила рішення про визнання Росії країною-агресором. За цей проект рішення проголосували 45 депутатів з 61 зареєстрованого (всього в Одеській міськраді 64 депутати).

Відповідний проект вніс безпосередньо в залі засідань з голосу член фракції «Довіряй справам», голова постійної комісії міськради з питань законності, депутатської етики та реалізації державної регуляторної політики Денис Балух. Зокрема й питання «Про звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором».

Присутні у залі представники патріотичних організацій, зокрема: «Правий сектор», «Свобода» та «Самооборона», що пікетували сесію міськради з вимогою визнати Росію країною-агресором, вибухнули аплодисментами і виконали Гімн України.

Одеська міськрада, повідомляє УНІАН, упродовж минулого року неодноразово намагалася розглянути питання про визнання Росії країною-агресором, однак в останній момент його щоразу вилучали з порядку денного. Так, 26 серпня 2015 року міськрада не змогла провести сесію через відсутність кворуму. На думку депутатів, відбулося масове ігнорування чергової планової сесії саме через бажання частини депутатського корпусу розглядати питання про визнання Росії країною-агресором.

Ще 27 січня 2015 року Верховна Рада звернулася до міжнародних організацій, зокрема Організації Об’єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї НАТО, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав про визнання Російської Федерації державою-агресором. Це рішення підтримала більшість місцевих рад.

УТОЧНЕННЯ. У матеріалі «Одесити нарешті сказали своє слово», опублікованому на нашому сайті, вкралася маленька, але принципова для однієї з політичних сил неточність. Річ у тім, що після ухвалення рішення депутатами Одеської міської ради про визнання Росії країною-агресором у сесійній залі дійсно виконали Гімн України, але не представники «Свободи», «Самооборони» або «Правого сектору», як вказано в публікації, а представники ВО «Батьківщина».

І саме її представники вкотре виступили ініціаторами внесення цього питання до порядку денного сесії Одеської міськради та вчетверте виступили організаторами пікетування сесії з вимогою його розгляду. 

Ми щиро вдячні членам цього політичного об’єднання за ініціативу, спрямовану на захист державного суверенітету й територіальної цілісності нашої країни, яку нарешті спромоглися втілити в Південній Пальмірі. 

Відділ новин
 «Урядового кур’єра»