Нова редакція Закону «Про здійснення державних закупівель» надійшла у парламент, і найближчим часом її обговорюватимуть. Про це під час брифінгу у Кабміні повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета.

Прозорість держзакупівель і усунення можливості для корупції — це складова трьох пріоритетних сфер, на яких концентрує зусилля Мінекономрозвитку. Два інші важливі завдання — дерегуляція з метою полегшення і здешевлення ведення бізнесу та розвиток людського капіталу. За словами Павла Шеремети, нова редакція цього закону передбачає, зокрема, розширити дію норми на окремі державні підприємства, скоротити випадки, коли вона не поширюється (із 44 до 10), зменшити розмір забезпечення пропозиції.

Цей документ також містить вимоги щодо обов’язкового оприлюднення на веб-порталі інформації стосовно етапів здійснення процедур закупівель, а також звіту про укладення закупівельної угоди власним коштом та інформації про істотну зміну умов, можливість застосування електронних засобів (згідно з директивами ЄС), скорочення термінів проведення процедур закупівель, недопущення до участі юридичних осіб, зареєстрованих в офшорних зонах.

«Насамперед від законопроекту ми чекаємо поновлення тендерних процедур не тільки у бюджетних установах, а й на держпідприємствах. Закон повинен поновити конкурентні засади під час закупівлі не тільки за рахунок бюджету, а й коштом держпідприємств. Таке повернення до практики дворічної давнини позитивно вплине на рівень конкуренції під час обслуговування бюджетних установ і державних підприємств та відчутно зменшить їхні видатки», — вважає головний аналітик рейтингового агентства «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.

За оцінкою Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, сфера держзакупівель — найбільш корумпована ланка державної влади, яка упродовж року «вимивала» до 300 мільярдів гривень загалом.

Згідно з інформацією Антимонопольного комітету України, торік кількість прийнятих до розгляду скарг, що стосуються сфери державної закупівлі, зросла майже в 1,4 раза (до 1024). Із них задоволено 467 (у тому числі скарг, які надійшли у попередні періоди).

За даними сайту Мінекономіки, у структурі розподілу коштів за укладеними договорами у січні-грудні серед замовників лідерами були Міністерство енергетики та вугільної промисловості України (40,60%), Держслужба автомобільних доріг України (7,37%), Міністерство інфраструктури (15,02%).