Діти просять цукерок. Навіть ті малюки, які опинилися на окупованій території, чиї батьки не працюють або отримують за роботу лише продуктові пайки. Люди готові терпіти, але заради чого? Без роботи й відновлення економіки гасла про «справедливу» війну довго не працюватимуть.

Луганський молокозавод «Станиця», за розповідями інформованих людей, завантажений лише на 10% своїх виробничих потужностей. Через перепади з електрикою простоювали холодильні установки. До консервації готується Алчевський металургійний комбінат. Дехто стверджує, що на заводі вже погасили четверту домну. Раніше підприємство переводили на «гарячу консервацію», воно працювало на холостому ходу, бо технологія виробництва не дає змоги зупинити завод, щоб не зіпсувати обладнання. Ще одна проблема — меткомбінат не міг забезпечити себе сировиною і вивезти готову продукцію. Нібито власники АМК вирішили перевести замовлення із заводу в Алчевську на аналогічне підприємство в Польщі.

Через нестабільну ситуацію в регіоні керівництво російського «Трансмашхолдингу», до складу якого входить і публічне акціонерне товариство «Луганськтепловоз», ухвалило рішення перевести замовлення на Коломенський тепловозобудівний завод і Брянський завод тепловозних дизелів. Про це повідомляє сайт informator.lg.ua. Там же сповіщають про те, що на шахтах Ровеньок і Свердловська через відсутність шахтної вибухівки вже тривалий час не ведуть розробку нових вугільних пластів. Таке становище не могло не позначитися на видобутку. Більше того, в цих шахтарських містах ширяться чутки, що з середини грудня майже 70% співробітників ТОВ «ДТЕК-Ровенькиантрацит» і «ДТЕК-Свердловантрацит» відправлять у відпустки за власний рахунок. Тим, хто залишиться на роботі, знизять розряди й переведуть на мінімальну зарплату.

Кондитерська фабрика «АВК» припинила свою діяльність у Луганську. Тамтешні жителі розповідають: ще восени дирекція фабрики планувала відновити роботу підприємства, тож звернулася до керівництва самопроголошеної «республіки». Підприємство змусили сплатити внесок «на відновлення», взяли гроші за «перереєстрацію бізнесу» і наказали чекати. У «солодких цехах» відсутня електрика. У грудні світло так і не з’явилося.

Луганськ і раніше був містом, де роботу молодь шукала переважно на базарах і в сфері послуг. Де ж тепер працювати тим, хто через певні обставини не може виїхати на територію, підконтрольну українській владі, і стати тимчасовим переселенцем? Де заробляти гроші на цукерки дітям? Виявляється, керівництво так званої ЛНР знайшло «оригінальну» відповідь на це непросте запитання. За словами голови Луганської облдержадміністрації Геннадія Москаля, гострий дефіцит коштів луганські самозванці вирішили компенсувати за допомогою контрафактного спиртного. Для цього з Росії та деяких інших країн через прозорий кордон сюди масово завозять спирт, пляшки, етикетки та закрутки. Як стало відомо з оперативної інформації, на окупованій території виробляють фальсифіковану горілку торгових марок Medoff та Nemiroff, основним ринком збуту якої буде Україна.

«Підвести цю діяльність під контрабанду не вдасться, оскільки контрабанда — це незаконне переміщення товарів через державний кордон, якого між контрольованою Україною територією й так званою ЛНР бути не може, — заявляє голова Луганської ОДА Геннадій Москаль. — Ніяких митниць тут ніхто не ставитиме. Та й поняття контрабанди в Україні давно декриміналізоване. Отже, наповнення ринку великою кількістю контрафактного спиртного, яке дешевше за оригінальну продукцію й гірше за якістю, спричинить великі економічні загрози Україні».

І в цій ситуації так звана ЛНР один в один повторює шлях, який свого часу пройшло самопроголошене Придністров’я. Щоправда, таким економічним «досягненням» не позаздриш навіть у перспективі. Але чого можна чекати від «економістів» з пістолетом? І як захистити від їхніх «подарунків» Велику Україну? 

Павло ПОСТНІКОВ
для «Урядового кур’єра»