Почали збирати озимий ячмінь, на черзі — ріпак. Загалом ранніми зерновими засіяно понад 302 тисячі гектарів. Більше половини площі займає пшениця. Як зазначила директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Оксана Криницька, в області працюватиме понад дві тисячі комбайнів, зокрема високопродуктивних — близько тисячі.

— Попередні розрахунки показують, що на полях дозрів непоганий урожай зерна. Загалом в області прогнозуємо одержати вал зерна на рівні 3,5 мільйона тонн, зокрема озимої і ярої пшениці 872 тисячі тонн, — розповіла Оксана Юріївна.

Структура раннього зернового клину та наявна кількість потужних комбайнів дає змогу провести жнива за сприятливих погодних умов у стислі строки, не допустивши втрат.

Група агрономів на чолі з кандидатом сільськогосподарських наук Іваном Шаповалом дослідила 30 полів озимої пшениці у Драбівському, Золотоніському та Чорнобаївському районах. За спостереженнями науковців, урожай озимої пшениці в районах на Лівому березі Дніпра буде помітно вищим, ніж в інших регіонах області. Приміром, на досліджених полях у Драбівському районі врожайність прогнозують приблизно в 50, у Золотоніському — 50 і більше, в Чорнорбаївському — в межах 50—55 центнерів з гектара. Це та зона, що не постраждала від засухи. У зоні Придніпров’я такого вражаю не буде. Там урожайність озимої пшениці становитиме в середньому до 35—40 центнерів з гектара, повідомив Іван Шаповал.

Щодо інших зернових, то, зі слів науковця, врожайність жита становитиме 35—40, озимий ячмінь вродить по 35, а в окремих господарствах і по 40 центнерів з гектара. Ярі культури дадуть приблизно 25 центнерів. Овес — у межах 40 центнерів, а озимий ріпак — 18—22 центнери з гектара. Однак науковці зазначають, що погодні умови ще можуть внести корективи.

 Як і торік, перші тонни зерна намолотили в Чапаєвці Золотоніського району. Для ветерана механізаторської гвардії СТОВ «Чапаєвське» Миколи Мироненка це вже 37 жнива. Але про кожні з них він пам’ятає всі деталі. «Торік почали молотити озимий ячмінь на шість днів раніше, — розповідає Микола Якович. — А нині трохи стримує погода. Оцей клин упорали б сьогодні до вечора, але завадив дощ».

Обидва чапаєвські комбайни «Нью Холанд», які почали, було, активний обмолот збіжжя,  вирушили в поле аж наступного дня, коли стебла і яшний колос підсохли. Вже перші підрахунки засвідчили, що озимина видає з кожного гектара майже 60 центнерів добірного зерна.