Лише врівноважений і захищений від зовнішнього впливу лікар може з повною віддачею працювати. На жаль, у Міністерстві охорони здоров’я і навколо нього відбувається те, що лікарі вважають однією з причин хвороб: нервове перенапруження, зумовлене протистоянням сторін. Збурення відбулося, заявив на зустрічі з журналістами міністр охорони здоров’я Олег Мусій, через його намагання здолати корупцію в галузі.

— Певні сили, — сказав він, — добиваються моєї відставки. Розпочали це одразу після спроби повернути в державну власність одне з підприємств. А воно перетворилося з виробника ліків на місце, де відмиваються брудні гроші. Прихильники старих методів роботи активізувались після зміни керівництва Київського національного медичного університету, спроби навести порядок в інституті онкології, де гниє не встановлене дороге обладнання, є посадовці з освітою пекаря, що виконують функції лікаря.

Міністр наголосив, що здійсненню реформ шкодить партійний підхід під час формування міністерств і відомств. За його спостереженням, завдяки цьому відповідальні посади обіймають непрофесіонали.

— Саме через це, — сказав міністр, — у мене з’явився такий перший заступник. З його вини вчасно не оголошено тендери на закупівлю ліків. Тому я подав Прем’єр-міністру подання на звільнення цього посадовця.

Олег Мусій вважає, що здійсненню реформ, зокрема в медичній галузі, дуже заважають депутати Верховної Ради. Саме вони, на думку посадовця, «кришують» корупційні діяння. Через це, вважає, було розкрадено два мільярди гривень у службі лікарських засобів, на мільярд доларів завезли в Україну «лівих» ліків неперевіреної якості.

— Ці та інші факти, — сказав він, — ми попросили Генеральну прокуратуру перевірити і дати відповідну оцінку.

На зустріч із журналістами міністр прийшов одразу після поїздки в зону АТО. На основі побаченого він дійшов висновку, що лікування поранених у харківському госпіталі поставлено добре. А ось проблем на інших рівнях надання допомоги дуже багато. Бракує координації між службами на низових місцях. Міністр вважає, що відомча медицина продемонструвала свою неефективність, і пропонує, щоб координаторами виступали медики Міністерства оборони. Цивільні лікарняні заклади рятують волонтери, забезпечуючи їх усім для надання допомоги. Бюджет лікарень у зоні АТО і прилеглих районах, наголосив міністр, вичерпано. Що робити далі і як жити місцевим медикам, слід розглянути на РНБО. До речі, в ситуації, що склалася, міністр підтримує ідею про включення керівника МОЗ до складу РНБО. Її рішення чекають і щодо лікарських засобів — гуманітарної допомоги. Через бюрократичні перепони в нашу країну не можуть завезти зокрема 700 тонн медаптечок із США.

— Одному відомству чи посадовцеві, — переконаний міністр, — корупцію не здолати. Потрібна підтримка суспільства. Лише за його активності казнокрадам не буде місця в нашому житті.