Уявіть, що ви живете в домі, настільки технологічно досконалому, що опалювати його практично немає потреби. Жодних тобі рахунків за газ, захмарних платіжок за світло чи клопотів з котлом, радіоторами, трубами… І мова зовсім не про якесь рідкісне ноу-хау чергового «кулібіна» чи супер-елітне житло за космічною ціною. Виявляється, такі будинки нині масово зводять в Україні.

Перевірена в Європі та Америці технологія дозволяє зводити так звані пасивні будинки. Так їх назвали завдяки високому рівню енергоефективності. 

Пасивний будинок – новинка, яка обіцяє швидко завоювати український ринок. Його ще називають енергозберігаючим домом чи екобудинком. Це така споруда, яка або взагалі не потребує опалення як такого або використовує не більше десятої частини енергоносіїв, порівняно з будинками аналогічної площі. 

Щоб визначити, чи належить будинок до категорії пасивних, існує навіть спеціальна формула. Для цього підраховують втрати тепла в домі впродовж року чи опалювального періоду. У звичайних сучасних будівлях цей показник складає 100-120 Вт год / м². Пасивним будинком вважається той, де ця цифра не вища 40 Вт год / м². У Європі вимоги ще жорсткіші - 10 Вт год / м².

Такий ефект «будинку-термоса» досягається насамперед використанням надсучасних технологій будівництва, коли завдяки ефективному утепленню, правильній конструкції й навіть розташуванню за сторонами світу рівень втрат тепла мінімізується.

Ідеальний пасивний дім взагалі не потребує опалення – вважається, що для обігріву достатньо того, що в ньому живуть люди, котрі й виділяють теплову енергію! А додаткові джерела енергії якщо і використовуються, то вони мають бути екологічними й автономними. Скажімо, теплові насоси чи сонячні батареї.

У пасивних будинках навіть вентиляція особлива: склопакети у вікнах встановлюються герметичні, а свіже повітря подається централізовано через систему вентиляції.

Підраховано, що нині ціна будівництва пасивного будинку на 8-10 відсотків вища за ціну зведення звичайного житла. Однак ці додаткові витрати повертаються не пізніше, ніж за 7-10 років. А надалі дім буде приносити суттєву економію.

Нині, до речі, розвинуті країни пішли ще далі. Більш прогресивним за пасивний дім вважається дім «нульової енергії» – тобто споруда, котра використовує тільки ту енергію, яку сама ж виробила. Існує також «активний будинок» – ця диво-конструкція завдяки сонячним батареям, розташованим у грунті теплообмінникам та іншому еко-обладнанню виробляє енергії  більше, аніж сама потребує. Тобто такий собі  будинок міні-електростанція.

Олесь ГАНДРАБУРА
для «Урядового кур’єра»