Перші двадцять паспортів громадянина України у формі ID-картки 16-річні жителі Києва та області отримали з рук Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. В урядовій залі засідань глава уряду привітав хлопців і дівчат із тим, що вони вже мають нові документи, словами: «Це не паспорти колишнього радянського стилю — книжечки із вклеєними фотокартками, а новий паспорт у вигляді ідентифікаційної картки з чипом, на який можна внести будь-яку ідентифікаційну інформацію. Україна переходить на нові рейки як ідентифікації громадянина, так і формування нових баз даних».

Прем’єр пророкує новим громадянам життя без бюрократичних перешкод. Фото з Урядового порталу

Прем’єр-міністр зазначив, що ID-картки потрібні громадянам для того, щоб у майбутньому біометричний паспорт, за яким вони виїжджатимуть без віз до країн-членів Європейського Союзу, видавали дуже швидко. Його слова цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну: «Нові паспорти повністю підпадають під стандарти ідентифікації, визначені в Європейському Союзі. Це наша велика програма, щоб зробити Україну частиною європейського простору і Європейського Союзу, і ви перші учасники програми, які отримали новий український паспорт».

Арсеній Яценюк розповів, що до нових паспортів громадянина України, крім основних, можуть бути приєднані зокрема дані про соціальні виплати, дані платника податків. «Тобто це буде єдиний документ. Не сто довідок — один-єдиний документ, яким ви можете ідентифікувати себе і отримувати послуги від держави зокрема через інтернет», — не приховував оптимізму Арсеній Яценюк.

До слова, Державна міграційна служба 11 січня розпочала безкоштовне оформлення нових паспортів громадянина України у формі картки для громадян, які досягли 16-річного віку та оформлюють паспорт уперше. Новий паспорт неможливо підробити. Він має електронний безконтактний носій (чип), його видають на основі електронної бази — Єдиного державного демографічного реєстру (ЄДДР).

А ще паспорт-картка відкриває можливості для розвитку електронного урядування, надання адмінпослуг онлайн та створення електронних сервісів у банківській, страховій та інших сферах. Заміна чинних паспортів-книжечок на нові паспорти-картки триватиме близько 4 років. У цей час будуть чинними як паспорти старого зразка, так і  ID-картки. Примусової заміни у визначений строк не  буде.

Згідно зі статистичними даними, з 11 по 25 січня до органів ДМС подано понад 8 тисяч документів на оформлення ID-карток. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»