У Міністерстві соціальної політики остаточно визначилися з пріоритетами в реформуванні пенсійної системи на 2016 рік лише на початку лютого. З якої точки відліку візьме старт копітка робота, дав зрозуміти на засіданні правління Пенсійного фонду міністр соціальної політики Павло Розенко.

Це насамперед запровадження накопичувального рівня та збереження страхової системи пенсійного забезпечення. «Солідарна система не здатна вирішити питання гідного рівня пенсійного забезпечення. І надалі ця тенденція тільки поглиблюватиметься. Альтернативи запровадженню другого рівня пенсійного забезпечення немає, як немає альтернативи збереженню страхового принципу», — пояснив він.

У цьому контексті йдеться про неприпустимість ліквідації страхового принципу пенсійного забезпечення та знищення Пенсійного фонду як такого.

Міністр висловив переконання, що відмова від страхового принципу і фінансування пенсій виключно з державного бюджету призведе до «повної пенсійної зрівнялівки». «Ми не допустимо руйнування страхової системи і ліквідації Пенсійного фонду, адже треба рухатися вперед — до європейських стандартів, а не повертатися назад — до радянської бюджетно-розподільчої системи пенсійного забезпечення», — цитує слова Павла Розенка його прес-служба.

У зв’язку зі змінами податкового законодавства та зменшенням ЄСВ у 2016 році прогнозують зменшення надходжень до Пенсійного фонду.

У цьому розрізі міністр наголосив, що уряд не допустить ані банкрутства Пенсійного фонду, ані затримок пенсійних виплат. «У 2016 році передбачено підвищення пенсійних виплат, насамперед мінімальної пенсії, двічі протягом року — з 1 травня та з 1 грудня. Держава забезпечить Пенсійний фонд необхідним для цього ресурсом у повному обсязі», — означив позицію Павло Розенко.

А ще він констатував, що, попри складну економічну ситуацію в Україні та бойові дії на Донбасі, у 2015 році вдалося не допустити жодних зривів з виплатою та перерахунком пенсій і вперше достроково здійснити виплату пенсій за січень 2016 року в грудні 2015-го. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»