Як повідомляє УНІАН, переговори щодо реструктуризації 23 мільярдів доларів боргу України досягли точки кипіння у вівторок увечері, після того як Мінфін виступив із різкою заявою, якою поставив під сумнів прозорість, оперативність та сумлінність комітету найбільших кредиторів, пише в середу, 13 травня, газета The Financial Times, передає ZN.UA.

Мінфін у заяві зазначив, що «стурбований підходом комітету кредиторів» і «браком готовності брати участь у переговорах». Жорсткі слова прозвучали на тлі зростаючих очікувань ринку, що переговори щодо реструктуризації, найімовірніше, триватимуть все літо, поки Україна — стикаючись із несхваленням кредиторів — продовжує вимагати списання боргу і розстрочки погашення, щоб заощадити 15 мільярдів доларів протягом наступних чотирьох років (що є частиною домовленості з МВФ).

Переговори між міжнародними інвесторами та урядом, схоже, зайшли в глухий кут. Група найбільших кредиторів України раніше у вівторок заявила, що вони були «готові і згодні підтримати розумну реструктуризацію боргу України», але не побачили «жодної істотної взаємодії» з боку уряду. У свою чергу міністр фінансів Наталія Яресько напередодні заявила, що минулого тижня «запропонувала обговорити ситуацію безпосередньо з одним відомим членом комітету, щоб прискоритися і сфокусуватися на переговорах, але отримала відповідь, що він недоступний, аби поговорити з нею».

Комітет кредиторів відмовився коментувати заяву Міністерства фінансів України.

Як повідомляв УНІАН, Україна почала переговори щодо реструктуризації частини держборгу загальним обсягом 23 мільярди доларів 13 березня — відразу після схвалення програми кредитування економіки країни на 17,5 мільярда доларів з боку Міжнародного валютного фонду.

Один із учасників переговорів про реструктуризацію — державний «Укрексімбанк» — оприлюднив дані, згідно з якими українська сторона в рамках переговорів про реструктуризацію розраховує в 2015 році заощадити за борговими цінними паперами до 5,2 мільярда доларів.

У тому числі в перелік паперів увійшли урядові облігації на 500 мільйонів доларів, 644,220 мільйона доларів і 3 мільярди доларів (викуплені Російською Федерацією), муніципальні облігації на 250 мільйонів доларів, облігації «Укрексімбанку» на 750 мільйонів доларів та позики інших державних структур на загальну суму 225,543 мільйона доларів.

Переговори з кредиторами мають бути завершені у травні 2015 року, до завершення роботи місії Міжнародного валютного фонду для першого перегляду програми.