Реформи децентралізації й енергоефективності найголовніші у країні. Вони стосуються кожної родини. На цьому наголосив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко вчора на прес-конференції «Підсумки першого півріччя: реформи децентралізації та енергоефективності».

За його словами, реформа децентралізації — стратегія національного успіху, адже вона руйнує стару радянську систему. «Наближаємося до 25-ї річниці Незалежності України, але тільки півтора року тому почали рухатися в напрямку руйнації старої радянської системи, за якої рішення приймали в Києві. Сьогодні рухаємося в напрямку передачі на місця повноважень, фінансів і можливостей для розвитку громад. Нині вже 177 громад об’єдналися, 798 подали заявки на об’єднання, а 245 ініціювали вибори у своїх громадах», — розповів Геннадій Зубко.

Він поінформував, що уряд спрямовує на підтримку об’єднаних територіальних громад мільярд гривень, у фонд регіонального розвитку — три мільярди. Нині через фонд регіонального розвитку 777 проектів подано від органів місцевого самоврядування і 881 — від об’єднаних територіальних громад. Вони стосуються розвитку конкретних шкіл, дитсадків, інфраструктури, заходів з енергоефективності. Нині фактично всі області залучено у цей процес.

«Ініціатива у громадах спрямована не лише на ремонти в садочках чи школах. Ідеться про створення наприклад поліцейських станцій. Відзначаємо річницю створення Нацполіції й бачимо: в об’єднаних громадах уже є поліцейські станції, які стоять на сторожі безпеки громадян. Також в об’єднаних територіальних громадах створюють пожежні частини, відкривають центри надання адміністративних послуг тощо. Місцеві бюджети у 2015 році зросли на 41% порівняно з 2014-м, а це 26 мільярдів гривень. А тільки за перше півріччя цього року бачимо зростання місцевих бюджетів порівняно з 2015-м на 21 мільярд. Ці кошти йдуть безпосередньо на розвиток громад. І найголовніше — хочемо побачити ефективне управління цими коштами. Бачимо, що місцеві бюджети можна збільшити втричі. Тому від ефективності місцевої влади, від того, як вона збирає податки, а потім використовує ці кошти, залежить і якість проживання в таких громадах», — каже віце-прем’єр-міністр.

Геннадій Зубко зауважив, що нині роблять усе, щоб підсилити повноваження місцевих громад. Зокрема триває передача повноважень містам від Держархбудінспекції, і 27 міст України уже отримали право самостійного контролю у цій галузі. Результат не забарився. Приміром, у Луцьку, який одним з перших у грудні 2015 року взяв повноваження ДАБІ на себе, на 20% зросла сума інвестицій у будівництво. Та сім обласних центрів зволікають із цим.

Також Геннадій Зубко розповів, що планують змінити систему освіти зокрема завдяки створенню опорних шкіл в об’єднаних територіальних громадах. Там мають бути нормальні класи, спортзали, лабораторії, щоб дати змогу школярам конкурувати з ровесниками в Європі. А ще дуже актуальне створення госпітальних округів, де б люди отримували не лише первинну, а й вторинну медичну допомогу. Це можна зробити завдяки прямій медичній субвенції.

«Важливе завдання — йти не тільки вшир реформ, створюючи дедалі більшу кількість територіальних громад, а й углибину: поліпшувати соціальний захист, освіту, охорону здоров’я, надання адмінпослуг, планування територій. Нам буде потрібне ухвалення восени закону №4355 про передачу земельних ресурсів до розпорядження місцевих громад і закону №4390 щодо планування територій. Це дасть змогу об’єднаним громадам розпоряджатися ресурсами, які досі ділять чиновники, призначені з Києва. Нам потрібно перейти до нового формату управління. Ця реформа безпосередньо пов’язана з реформою енергоефективності, бо родини, які користуються «теплими» кредитами, проживають у тій чи тій громаді», — зауважив Геннадій Зубко.

Він зазначив, що Україна зацікавлена перейти від статусу держави, яка імпортує газ, до статусу держави, яка експортуватиме його. Для цього потрібно лише зробити два прості кроки: удвічі знизити енергоспоживання і збільшити видобуток вітчизняного газу. Нині українська родина споживає енергоресурсів у п’ять разів більше, ніж, приміром, польська. Щоб змінити ситуацію, мало лише «теплих» кредитів, а їх, до речі, вже взяли 487 тисяч українців. Тож потрібно не лише надавати компенсацію, а й запропонувати рішення, завдяки яким люди споживатимуть у 3—5 разів менше енергоресурсів, ніж тепер. Для цього розроблено покрокову програму, результатом якої і є зазначені цілі.