За останніми даними, на Донеччині залишилося приблизно 10 600 дітей. Майже 26 тисяч школярів та 7,5 тисячі дошкільнят виїхали за межі області й  частково за кордон. З Луганщини виїхало понад 26,5 тисячі дітей шкільного і дошкільного віку.

У мирний час у Донецькій області було б приблизно 18 тисяч випускників, у Луганській — 9,5 тисячі. На контрольованій Україною території Донеччини залишилось понад 9300 одинадцятикласників, а на Луганщині — приблизно 3,5 тисячі. На територіях, захоплених російськими військами, в Донецькій області 4,5 тисячі школярів мали б цього року ходити на заняття до 11 класу, у Луганській — приблизно 3,5 тисячі.

«Ми не визнаємо початку навчального року на територіях, яких не контролює українська державна влада, — наголосив заступник міністра освіти і науки Павло Полянський. — Щодо вступу до вишів, то, за нашою інформацією, серед цих 4,5 тисячі учнів, які перебувають на не контрольованій українською владою території, приблизно 3 тисячі мають намір вступити до українських вишів. Більшість із них зареєструвалася для проходження ЗНО. Хочу наголосити, що для випускників із Криму та окупованого сходу ми вирішили продовжити термін проходження зовнішнього незалежного оцінювання. Для цієї категорії абітурієнтів передбачено додаткову третю сесію».

Як переконують у профільному міністерстві, всі необхідні організаційні умови, щоб випускники з неконтрольованих територій мали змогу взяти участь у ЗНО, створено.

Ще одне проблемне питання, яке турбує батьків та учнів з окупованих територій, — перетин блокпостів. Отримати перепустку непросто, адже доводиться вистоювати величезні черги. Та навіть якщо у людини є посвідка, то вона діє лише в одному секторі А чи В, а декому з абітурієнтів доведеться перетинати кілька різних блокпостів. Чиновники переконують, що це питання найближчим часом вирішать і випускники разом із батьками зможуть без перешкод перетинати блокпости, щоб узяти участь у ЗНО.

«Ми пішли на безпрецедентне спрощення бюрократичних процедур, які ставали на перешкоді вступникам. Реєстрація на ЗНО відбувається в онлайн-режимі, так нам вдасться мінімізувати кількість перетину блокпостів. У 191 інтернатному закладі буде надано місця, де школярі з окупованих територій і їхні батьки зможуть зупинитися, — зазначив Павло Полянський. — Триває пошук коштів, зокрема й через ЮНІСЕФ, щоб цим учням та їхнім батькам ще й надати харчування».

Сподіваємося, що випускники з окупованих територій справді зможуть без проблем здолати перепони на шляху вступу до вишу, а держава їм у цьому допоможе.