Всеукраїнський конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування», організований Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства,  цього року відзначив волинських учасників відразу трьома перемогами.

У межах теми «Енергозбереження та енергоефективність» серед міських рад друге місце посіла громада обласного центру. Лучани порадували столичних фахівців добре продуманою «Програмою відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами на  2013—2017 роки». Вона дала змогу жителям міста зробити черговий крок до енергоощадних технологій і скоротити споживання російського газу для опалення. А в номінації «Селищні та сільські ради» аналогічну перемогу відсвяткувала  Боблівська сільська рада Турійського району. Турійчани  представили на суд авторитетного журі інноваційні енергоефективні заходи в місцевій школі. А перед тим — ще три роки тому в межах ПРООНівського проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» —  із дотриманням теплоощадних технологій відремонтували спортивний зал, що два десятиліття пустував. Тоді 5% коштів на його оновлення зібрала сільська громада, а ще двісті тисяч гривень дав донор.

— Потім з допомогою голови райради Ольги Черен вдалося залучити ще 460 тисяч гривень коштів з обласного бюджету. Дах школи перекрили металочерепицею, а в межах проекту встановили 14 секцій сонячних батарей, акумуляторні накопичувачі, — розповів сільський голова Сергій Кисель. — Це не лише дало нині змогу освітлювати десяток класів, а й на відсотків двадцять скоротити витрати електроенергії. Окупність цього проекту — вісім років. Та  найголовніше — вдалося згуртувати громаду, яка повірила у свої сили. І тепер вже напевне знає, що під лежачий камінь тепло не потече.

В області добре розуміють, що без ініціативи й активної участі містян і селян чимало ініціатив влади можуть не дати тієї ефективності, якої від них очікують. І тому залучення людей до поліпшення їхнього ж життя — не лише надійний фільтр для корупції, а й гарантія того, що задумане таки вдасться реалізувати. За результатами рейтингу експертної оцінки проектів переможцями обласного конкурсу добору місцевих ініціатив цього року, наприклад, визначено проекти «Здорова дитина — здорова нація» Баківцівської сільської ради Луцького району, «Громада Зимного проти «Газпрому» Зимнівської сільської ради Володимир-Волинського району, «Соляна шахта — інноваційна соціальна послуга з реабілітації, покращення здоров’я та профілактики хвороб літніх людей Турійського району» Турійської районної ради та ще десяток аналогічних проектів.

Щоб підтримати їх, конкурсна рада рекомендувала голові обласної ради ініціювати внесення змін до «Програми розвитку місцевого самоврядування у Волинській області на 2013—2015 роки», і на триста тисяч гривень збільшити ресурси обласного бюджету. А в наступному році на фінансування проектів місцевих ініціатив волиняни планують витратити вже до мільйона гривень.