10 листопада фрегат Військово-морських сил ЗСУ «Гетьман Сагайдачний» у складі багатонаціонального корабельного з’єднання в рамках виконання операції НАТО з протидії піратству на морі «Океанський щит» приступив до чергового, третього, етапу патрулювання в Аденській затоці. 

Наші моряки забезпечують безпеку судноплавства у визначених районах, і про те, що ця місія не втрачає актуальності, свідчить такий факт.

У ніч на 3 листопада на наш корабель з цивільного торгового судна «Mangin Cild» надійшло повідомлення, що їх переслідує швидкісний катер без розпізнавальних знаків. За сигналом «бойова тривога» особовий склад команди разом з вертолітним загоном були приведені в готовність №1. Командир фрегата капітан 2 рангу Роман П’ятницький, який на той час був старшим на головному командному пункті, доповів про ситуацію командиру тактичної групи командору Хенінгу Амундсену. Увесь цей час з цивільним судном підтримувався постійний стільниковий супутниковий зв’язок.

Командир національного контингенту контр-адмірал Андрій Тарасов прийняв рішення про захист торгового судна від ймовірного піратського нападу і дав команду розпочати стрімке зближення з судном, котре потребувало допомоги. Одночасно про операцію попередили всі судна, що перебували в той час в коридорі безпеки Аденської затоки. При наближенні «Гетьмана Сагайдачного» до «Mangin Cild» на дистанцію 35 кабельтових швидкісний катер різко припинив переслідування і зник у темряві, а цивільне судно вже спокійно продовжило рух.

Треба зазначити, що участь фрегата ВМС ЗС України в операції НАТО з протидії піратству в районі Африканського Рогу триватиме до 3 січня наступного року. Окрім бойового чергування, екіпаж проводить інтенсивну підготовку особового складу і доглядової команди, а також здійснює моніторинг морських перевезень. Моряки задоволені ходом виконання відповідальної місії флагманом українських Військово-морських сил і стверджують, що робота у відкритому морі важка, але почесна, адже доводиться виконувати завдання державного рівня.