Черговий саміт НАТО відбуватиметься 4—5 вересня в Уельсі. В його програмі заплановано засідання Комісії Україна — НАТО на рівні глав держав і урядів. Для того щоб особисто обговорити нагальні проблеми нашої країни та бачення подальшої співпраці з Північноатлантичним альянсом, вчора до Києва прилетів Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

— Цей візит є надзвичайно важливим для нашої країни в умовах нинішньої агресії Російської Федерації,  — заявив на брифінгу заступник директора Департаменту політики і комунікацій МЗС України Василь Зварич. — Такий крок засвідчує, що Північноатлантичний альянс підтримує європейський шлях розвитку Української держави та суспільства.

Дипломат також наголосив, що відвідини будуть чітким сигналом про те, що в сучасній системі цивілізованих відносин між державами немає місця зухвалому порушенню міжнародного права, а міжнародна спільнота виступає єдиним фронтом на підтримку незалежності, територіальної цілісності та суверенітету України.

Ще одним підтвердженням того, що лідери провідних західних країн від гучних декларацій перейшли до рішучих кроків, стала остання пропозиція канцлера Німеччини Ангели Меркель. Вона запропонувала надати нашій країні необхідну техніку, яка б допомогла ефективно контролювати кордон.

Про це в інтерв’ю сказав депутат Європарламенту, голова Комітету закордонних справ ЄП і соратник канцлера Німеччини Ельмар Брок.

Щодо військової підтримки з боку Євросоюзу, то Брок вважає, що говорити на цю тему тепер було б передчасно.

— Мета європейців і Америки — досягти політичного і дипломатичного рішення, — наголосив дипломат. — Воєнне протистояння закрило б шлях до переговорів. Проте ми вважаємо, і Ангела Меркель сама на цьому наполягає, що Україні варто допомогти з технікою, щоб вона мала змогу ефективно контролювати кордон з Росією, цим самим припинити поставки звідти зброї і бойовиків.

За його словами, канцлер активно залучається до вирішення питань допомоги Україні технічним обладнанням.

— Водночас ми в жодному разі не хочемо, щоб цей конфлікт став міжнародним і призвів до такого результату, як у Придністров’ї. Україна такого не хоче, український уряд цього не хоче. Контроль над всією українською територією, включно з кордонами, має залишатися в руках українського уряду, — зазначив Ельмар Брок.

Також політик пояснив, чому Німеччина так рішуче відсікає питання членства України в Північноатлантичному альянсі.

— Нині говорити про розширення НАТО означало б доливати олії до вогню. Ми хочемо досягти дипломатичного рішення. Тому що за статтею 5 Вашингтонського договору прийняття України до цієї організації означало б, що НАТО вступило у війну з Росією. Цього ніхто в світі не може бажати.

Поки що не бачить сенсу в поставках зброї нашій країні й президент США Барак Обама. Про це він заявив, виступаючи у Вашингтоні 6 серпня. На думку американського президента, в України достатньо озброєння для боротьби з бойовиками в східній частині країни.