Прокуратура спільно з УСБУ та управлінням внутрішньої безпеки Головного управління Міністерства доходів і зборів України у Миколаївській області викрила «конвертаційний центр», учасниками якого, серед інших, були й працівники Головного управління Міністерства доходів і зборів України у Миколаївській області.

До складу «конвертаційного центру» входило понад 50 підприємств з ознаками фіктивності, річний обіг грошових коштів у яких тільки за 2013 рік становив понад півмільярда гривень.

Досудовим розслідуванням встановлено, що один із працівників Головного управління Міністерства доходів і зборів України у Миколаївській області, зловживаючи службовим становищем, вступив у злочинну змову з деякими жителями Миколаєва й організував протиправний механізм формування податкового кредиту та валових витрат підприємствам, які здійснюють реальну фінансово-господарську діяльність. Були використані реквізити підприємств, що мають ознаки «фіктивності» і зареєстровані учасниками групи на підставних осіб, без мети здійснення фінансово-господарської діяльності.

Діяльність «конвертаційного» центру забезпечувало більш як десять осіб. Працівники слідчого відділу та управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях прокуратури області провели комплекс заходів щодо здобуття достатніх доказів для викриття злочинних дій. Так, проведено понад 30 обшуків за місцями роботи та мешкання основних фігурантів, виконано інші слідчі (розшукові) дії.

— Під час проведення обшуків виявлено й вилучено грошові кошти, техніку, близько 100 паспортів громадян України та ідентифікаційних кодів, більш як 60 печаток підприємств та інше майно, яке використовували у діяльності «конвертаційного центру» і яке свідчить про його протиправність. Окрім того, вилучено кілька одиниць вогнепальної зброї, — повідомив заступник прокурора Миколаївської області Дмитро Єфіменко.

Одному з працівників Головного управління Міністерства доходів і зборів України у Миколаївській області оголошено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем) та ч.2 ст.205 (фіктивне підприємництво) КК України. Підозрюваного затримано, вирішують питання щодо обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Досудове розслідування кримінального провадження триває, вживають заходів задля доведення провини інших учасників «конвертаційного центру».