Українське село Біла Церква і румунське місто Сігету-Мармацієй лежать по різні боки  норовливої Тиси. Їхні жителі споконвіку живуть по-сусідськи. За 14 років, що минули від часу підписання протоколу про потребу будівництва мосту між населеними пунктами, справа не рухалася з місця. І ось нарешті наприкінці листопада делегації прикордонних регіонів України та Румунії на зустрічі в місті Сігету-Мармацієй почали вирішувати нагальну потребу регіону.

— Місія цього проекту — пришвидшити інтеграцію України в європейський економічний простір, — сказав на зустрічі голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко. — Обмеження у вільному пересуванні наших громадян буде знято повністю, тож і в цьому перехід слугуватиме співпраці місцевих громад.

Керівник Закарпатської облради запропонував розробити чіткий план-графік виконання робіт, який обидві сторони спільно контролюватимуть. Він висловився за долучення до майбутнього будівництва грантових коштів ЄС у межах транскордонної співпраці.

— Цей автодорожній перехід значно зменшить навантаження на основний пункт пропуску міждержавного кордону Дякове — Холмеу, — зауважив під час зустрічі префект румунського повіту Марамуреш Антон Рохіан. — Водночас дасть змогу формувати наскрізні туристичні маршрути Карпатського регіону, що проходять через нашу країну, Україну, Польщу та Словаччину, які є дуже популярними.

Антон Рохіан зазначив, що торік у Румунії оголошено тендер на виготовлення проектно-кошторисної документації цього мостового переходу через Тису, і до квітня наступного року її планують виготовити. Проект сподіваються здійснити впродовж одного року.

Міст аркової конструкції матиме чотири смуги руху автомобілів. Загальна вартість робіт становитиме близько 10 мільйонів євро, які надасть уряд Румунії.

Сторони погодилися з доцільністю відкриття на румунському березі Тиси прикордонного пункту пропуску, який може значно посилити економічні відносини регіонів двох держав.

«Нині ми імпортуємо із Закарпаття продукції на 3 мільйони євро за рік. Румунія готова й більше закуповувати ваших товарів, але є складнощі з логістикою», — додав Антон Рохіан.

Ішлося і про можливість відновлення залізничного сполучення між Рахівським і Тячівським районами України та повітом Марамуреш Румунії, припиненого в 2007 році. Наші сусіди навіть пропонують продовжити  маршрут потяга Київ — Рахів аж до Сігету.

Голова облради Володимир Чубірко висловився за відкриття на Закарпатті почесного консульства Румунії.

«Нещодавно вдалося відкрити почесне консульство Чеської Республіки в Ужгороді. Такі установи дають змогу істотно активізувати наші зв’язки. Через запровадження Румунією малого прикордонного руху відкриття дипломатичного представництва стає ще актуальнішим», — сказав він.

У міжнародній зустрічі взяли участь Генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдаван, голова Тячівської райдержадміністрації Василь Йовдій, представники громад міста Сігету-Мармацієй та села Біла Церква.