На Полтавщині найбільше в Україні сіл і хуторів. Тому необхідність розбудови швидкісного інтернету давно на порядку денному. Адже без якісного й потужного павутиння  не може бути якісних послуг. І в рамках реформи децентралізації зокрема. Цю аксіому нещодавно озвучив голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко. Після чого зустрівся з представниками найбільших компаній-провайдерів, які працюють в області, й попросив їх з’єднати сучасним швидкісним  зв’язком навіть найвіддаленіші села.    

—  Ми не можемо говорити про якісну екстрену допомогу, якщо лікарі не в змозі дистанційно швидко провести діагностику чи консультацію з досвідченішими колегами. Те саме стосується і якісної освіти на селі, яку важко уявити без доступу до інформації, —  пояснив Валерій Головко.

На зустріч запросили керівників усіх департаментів та управлінь адміністрації, селекторним зв’язком підключили голів райдержадміністрацій. Вони разом з профільними департаментами та управліннями ОДА мають «намалювати» своєрідну карту майбутньої швидкісної мережі. До неї включать усі соціальні заклади: екстреної медичної допомоги, пожежні частини, опорні і звичайні школи, ЦНАПи, бібліотеки, фельдшерські пункти, лікарні. Свої пропозиції райони мають подати до кінця червня. Залежно від них представники провайдерських компаній протягом липня нададуть фахові технічні рекомендації.

Мережу розбудовуватимуть з урахуванням як наявних об’єднаних територіальних громад, так і тих, які планують створити. Проплачуватиметься  все їхнім  коштом. Тому питання створення мережі швидкісного інтернету полтавці внесуть окремим розділом у програму соціально-економічного розвитку області на наступний рік.