ВАЖЛИВО

З 15 по 26 травня на 66-му Каннському міжнародному кінофестивалі працюватиме Український національний павільйон

Микола ПЕТРУШЕНКО,
«Урядовий кур’єр»

Організатори Українського національного павільйону — Державне агентство з питань кіно спільно з Національним центром Олександра Довженка за підтримки фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» та компанії «Міжнародні Авіалінії України» (МАУ).

Заплановано презентацію проектів на початковій стадії розробки: продюсерів Володимира Філіпова — «Горлиця», «Таразі», «Купідон», «Довженко»; Ігоря Савиченка — «Доміно» та «Останнє питання степне»; Пилипа Іллєнка — «Толока»; Антона Чевінського та Максима Онопрієнка — «День народження»; Володимира Нікітенка — «210 добрих справ»; Максима Фірсенка — «Не хочу помирати»; Геннадія Кофмана — «Жива ватра».

Глядачі також побачать завершені фільми й ті, що вже на фінальному етапі виробництва, зокрема «Іван Сила», «Структура кави», «Той, хто пройшов крізь вогонь» (продюсер Володимир Філіпов), «Брати. Остання сповідь», «Поводир (Кобзарі)» (продюсери Максим Асадчий та Ігор Савиченко).

Відбудеться ринковий показ фільму «Легка, мов пір’їнка» режисера Андрія Рожена, а також 12 українських короткометражних фільмів.

Уже традиційно на кіноринку будуть представлені головні українські кінофоруми — Міжнародний кінофестиваль «Молодість» та Одеський міжнародний кінофестиваль.

Голова Державного агентства з питань кіно Катерина Копилова зазначила: «На 66-му міжнародному кінофестивалі у Каннах українські фільми в конкурсних програмах участі не братимуть. Але Каннський кінофестиваль — це не лише конкурсні змагання: в рамках цього форуму проводять також різноманітні спеціальні події та кіноринок, який є місцем зустрічі професіоналів кіноіндустрії з усього світу. Отож Український павільйон у рамках одного з найбільших та найпрестижніших кінофорумів світу дуже важливий для просування українських кінопроектів, популяризації українського кіно, пошуку іноземних інвестицій та копродукції фільмів».

«Уже вдруге організовує роботу Українського павільйону на міжнародних кінофестивалях Центр Олександра Довженка, — наголосив заступник його генерального директора Іван Козленко. — Вперше це було на кіноринку Берлінського міжнародного кінофестивалю в лютому цього року. А ще півтора року тому Центр Довженка навіть не вів кореспонденцію іноземними мовами й не мав жодної комунікації з закордоном. Ми хочемо втілити в життя нову якість співпраці поза межами України».

Нагадаємо, що українська команда вже має у своєму доробку досягнення в галузі просування українського кіно на міжнародній арені. Зокрема 2010 року стрічка «Щастя моє» Сергія Лозниці вперше представляла Україну в конкурсній програмі Каннського фестивалю. Того ж року фільм «Шантрапа» Отара Іоселіані продемонстрували на кінофорумі в секції спецпоказів. 2011 року між Україною та Францією підписано міжурядову угоду про спільне кіновиробництво. Тоді ж стрічка «Крос» Марини Вроди удостоїлася Золотої пальмової гілки в конкурсній програмі короткометражних фільмів.